- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

6. marca 2021

Čriepky zo života (2)

 

Ján Grešák

Anglický matematik a fyzik Isaac Newton (1643–1727) kráčal so študentmi okolo cintorína. Istý študent podpichol veriaceho profesora a opýtal sa ho:

„Vy veríte, že prach týchto mŕtvych môže vytvoriť nové telo schopné života?“

Profesor neodpovedal hneď, no na druhý deň urobil pred študentmi pokus. Priniesol oceľové piliny, ktoré zmiešal s obyčajným prachom a zmes vysypal na stôl. Začal nad ňou krúžiť magnetom a zmes sa začala hýbať. Oceľové piliny sa prichytili na magnet, prach ostal na stole. Profesor vyslovil poučenie:

„Boh si ponechal nekonečne viac síl, než vložil do magnetu...“

 

::

Za horúceho letného dňa kopal hrobár na cintoríne jamu. Zrazu sa prihnala prudká búrka. Hrobár sa skryl do nedokončenej jamy, kde sa cítil bezpečne. Vtom udrelo blízko jamy a hrobár bol namieste mŕtvy...

 

::

Poznám človeka, ktorý dokáže oživovať skaly, vdýchnuť im život. Ako? Že je to nezmysel? Nuž takto: Môj priateľ sochár prechádzal mestským parkom. Na samom okraji zazrel velikánsku skalu. Pre každého, kto dovtedy prešiel okolo nej, bola obyčajným mŕtvym objektom. No on sa pri nej zastavil, niekoľkokrát ju pohladil pohľadom a v duchu si povedal:

„V tejto skale je ukrytý život a ja ho odhalím!“

I zobral do rúk kladivo a dláto a pustil sa do práce. Za niekoľko hodín premenil skalu na postavu matky s dieťaťom v náručí. Od tej chvíle každý, kto prechádza parkom, obdivuje skalu kypiacu životom...

 

::

Som obyčajná maličkosť, ale s veľkým významom. Každému som na prospech. Odomykám dvere, otváram srdcia, zaháňam predsudky. Budujem priateľstvá a tvorím dobrú vôľu. Podnecujem úctu a obdiv. Každý ma má rád. Nikoho nenudím. Nie som nákladná. Mnohí ma vychvaľujú, nik ma nepreklína. Som príjemná rovnako veľkým, ako aj tým najmenším na svete. Som užitočná v každej chvíli života.

Som – dovoľte, aby som sa napokon predstavila svojím menom – ZDVORILOSŤ.

 

Pozberal: Ján Grešák

::

Prečítajte si: Čriepky zo života (1)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.