- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

31. augusta 2021

Dýchanie, rúška, respirátory

 

Pavel Duraj

Od marca 2020 nás všetky oficiálne zdroje podrobne informujú o priebehu ochorenia na koronavírus SARS-CoV-2 (Covid-19) na celom svete. Informácie sa postupne menia, čo je s nárastom poznania o novej chorobe normálne. Nie je však normálne, ak mnohé poznatky o takýchto chorobách a ich šírení sa, ktoré boli získané počas mnohých desaťročí, sú zrazu neplatné.

Najzaujímavejšou skutočnosťou je však to, že o samotných vírusoch a o ich šírení sme sa nedozvedeli vlastne nič.

Bezpečná vzdialenosť: donedávna (marec 2020) bola za bezpečnú považovaná vzdialenosť 1,5 m – bez rúška, teraz prakticky určená nie je – veď rúška sa „musia“ nosiť takmer všade.

Životnosť vírusu: voľne vo vzduchu bolo udávaných 3–5 hodín, na povrchoch dokonca až 5 dní, teraz  sa o tom vôbec nehovorí.

Germicídne slnečné uv žiarenie: kým do roku 2020 vírusy bezpečne zabíjalo (najmä v lete), teraz, keď ho na Zem dopadá viac, lebo je tenšia ozónová vrstva, asi vírusy nezabíja vôbec a preto sa neberie do úvahy.

Nosenie rúšok: vraj kvôli ochrane seba aj ostatných. Spočiatku (marec, apríl 2020) preto, aby sme chránili seba, keď sa potom prišlo na to, že rúška sú „deravé“, tak aby sme chránili ostatných, najmä pri kýchaní a kašlaní. Mimochodom, videli ste niekoho kýchať či kašlať do rúška? Zvyčajne sa pritom rúško dá dolu a použije sa vreckovka, alebo (ak to príde nečakane) sa kýchne do ohybu lakťa alebo do dlane.

Vetranie: pri vetraní vpúšťame do obývacích priestorov vzduch z okolia domu, z ulice. Preto tesne po dobrom vyvetraní máme v byte taký istý vzduch ako na ulici. Čiže dýchame taký istý vzduch ako na ulici, ale na ulici musíme mať rúško!

O rúškach a respirátoroch sa od marca 2020 pohovorilo a popísalo veľa, najmä o tom, ako sa ich nosením navzájom chránime pred ochorením covid-19. Napríklad v autobusoch a električkách MHD v Bratislave (zima 2020–2021) ste na každej zastávke počuli oznam o povinnosti mať „prekrytý nos a ústa“, končiaci výzvou: buďte ohľaduplní voči ostatným!; vo vlakoch sa oznam končí slovami: aj keď nie ste chorí, preukážte, prosím, rešpekt voči spolucestujúcim a zamestnancom železníc!

Zmysel týchto výziev je nejasný – vraj tým, že sa maskujeme rúškami a respirátormi, že sa za ne schovávame, sme ohľaduplní a prejavujeme rešpekt! Veď ak nie sme chorí, tak sme zdraví a nemôžeme nikoho nakaziť! A ak sme chorí, buďme doma a liečme sa – výnimkou je cesta k lekárovi.

Rúško mimo bytu nemusíme mať vtedy, ak vykonávame „životne nevyhnutnú“ činnosť, čiže činnosť, ktorá sa s prekrytými ústami robiť nedá: ak jeme alebo pijeme. Medzi „životne nevyhnutné“ patrí však potom aj fajčenie – aj v časoch najväčšieho pohonu kvôli respirátorom fajčiari si pokojne fajčili všade, kde to nebolo zakázané – samozrejme bez respirátorov! Čiže vonku dýchať čerstvý vzduch priamo nesmieme, musíme ho „upravovať“ respirátormi, ale ak si čerstvý vzduch „upravíme“ tabakovým dymom, potom je to v poriadku! Jasné a logické?!

 

Ak to zhrnieme, v podstate sa nám núkajú dve cesty, čo robiť, aby nám stretnutie s vírusom spôsobujúcim respiračné ochorenie neublížilo:

1, alebo sa budeme pred chorobou chrániť všetkými oficiálne odporúčanými prostriedkami,

2, alebo to budeme brať ako niečo, s čím sme sa už v živote v nejakej forme stretli (napr. vírus chrípky) a čo sme vďaka dostatočnej imunite a liekom prekonali.

Ak pôjdeme prvou cestou a budeme sa chrániť používaním ochranných prostriedkov, perfektnou hygienou a dezinfekciou priestorov i všetkého, s čím prídeme do styku, skôr-neskôr sa objavia nové kmene vírusov a „bacilov“, na ktoré ani „perfektná“ hygiena, ochranné prostriedky a dezinfekcia nebudú stačiť. Skúsenosti s antibiotikami sú dostatočne výrečné!

Ak pôjdeme cestou zvyšovania imunity, na každú novú mutáciu (či kmeň) vírusov telo „vynájde“ vhodný spôsob obrany (a ľudia vhodný liek), vhodnú protilátku, ktorá zabráni nebezpečnému rozmnoženiu sa vírusu a postupne vyzdravieme; navyše získame proti vírusu imunitu. Je to cesta, ktorú si „vybrala“ príroda a je to cesta dobrá – veď inak by sme tu neboli.

Preto riešením zdá sa byť kombinácia serióznej základnej hygieny a zvyšovania imunity. Sedenie doma a nosenie rúšok neposkytuje ani jedno, ani druhé!

 

Pavel Duraj


::

Rozhovor s autorom: Učme sa z vlastného života

::

Prosíme, nebuďte ľahostajní.
Postavte sa za pravdu, vyjadrite svoj názor – napríklad formou komentára pod článkom.

Ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície, prihláste sa na odber e-mailového mesačníka: podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.