- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

28. októbra 2021

Zastavme Lipšicovu rakovinu!

 

Karol Dučák

Po parlamentných voľbách v roku 2020 bol na Slovensku v rezorte spravodlivosti implantovaný rakovinotvorný systém výroby „kajúcnikov na mieru“, ktorý do našej krajiny privliekol JUDr. Daniel Lipšic LL.M., špeciálny prokurátor s mimoriadne toxickým renomé a navyše v podmienke. A je oprávnená obava, že pokiaľ tento človek naďalej ostane pôsobiť vo svojom rezorte, úplne ho zdevastuje.

Lipšicov udavačský systém, založený na výrobe „kajúcnikov na mieru“, plodí mučeníkov typu generála Milana Lučanského a spôsobuje ťažko opísateľné príkorie mnohým nevinným ľuďom. Navyše tento stav dlhodobo vzbudzuje hrôzu u občanov, z ktorých si už žiaden nemôže byť istý, že mu vchodové dvere do bytu nevybúrajú v nočných hodinách príslušníci všemocného útvaru NAKA. U mnohých ľudí, zvlášť u tých skôr narodených, to evokuje spomienky na neblahé totalitné časy pred Novembrom 1989.

Vzorom pre túto Lipšicovu skazu boli možno neblahé pomery v USA, ktoré svojho času spôsobili nesmierne utrpenie mnohým nevinným a nespravodlivo odsúdeným občanom Spojených štátov. Takmer učebnicový je v tomto ohľade prípad amerického černocha Waltera McMilliana, nespravodlivo odsúdeného na trest smrti na základe klamlivej výpovede jedného kajúcnika. Nebyť McMillianovho právneho zástupcu Bryana Stevensona, bol by možno život tohto nevinného človeka predčasne násilne ukončený.

Ako to vlastne bolo v prípade Waltera McMilliana? Tento tragicky slávny muž pochádzal z chudobnej černošskej rodiny. Vlastnil úspešný drevársky podnik, ktorý zabezpečil slušnú existenciu jemu i jeho rodine, avšak v roku 1987 bol zatknutý a odsúdený na trest smrti za zločin, ktorý nespáchal. Prišili mu vraždu osemnásťročnej belošky Rondy Morrisonovej, zavraždenej v čistiarni, v ktorej pracovala.

Polícia, ktorej sa dlho nedarilo vypátrať skutočného páchateľa, sa rozhodla zamaskovať svoju neschopnosť podstrčením obetného králika namiesto pravého vinníka. Použila kajúcnika, bieleho muža, obvineného zo zločinov v inom regióne, ktorému prisľúbila výrazné zníženie trestu, ak bude svedčiť proti McMillianovi. Zatýkajúci šerif zariadil, aby McMilliana umiestnili v cele smrti ešte pred súdnym procesom, teda v dobe, keď ešte ani nebol odsúdený za zločin. Takto strávil McMillian, známy v kruhu svojich priateľov a rodiny ako „Johnny D“, v cele smrti v Alabame pätnásť deprimujúcich mesiacov ešte pred súdnym procesom.

Porota, zložená takmer výlučne z belochov, usvedčila pána McMilliana z hrdelného zločinu a odsúdila ho na doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia. Pritom Walter McMillian bol v čase spáchania zločinu spolu so svojou rodinou na mieste vzdialenom jedenásť míľ od čistiarne, kde bola Ronda Morrisonová zavraždená, takže zločin spáchať nemohol. Mal na to aj svedkov, desiatky černochov, ktorí mohli dosvedčiť jeho nevinu, ale pre prevažne bielu porotu zrejme neboli černošskí svedkovia dosť dobrí, takže boli odignorovaní. Zrejme zavážila aj skutočnosť, že Walter McMillian sa predtým zaplietol s vydatou beloškou a tým vyvolal silné antipatie bielych spoluobčanov i niektorých černochov, ktorí mu zazlievali, že rozbíja rodiny.

Súdny proces sa konal v Alabame, kde boli sudcovia s oprávnením zrušiť doživotný verdikt poroty a uložiť trest smrti. Sudca Robert E. Lee Key zrušil rozsudok poroty na doživotie a odsúdil McMilliana na smrť elektrickým prúdom. Odsúdeného černocha potom poslali späť do cely smrti, kde napokon strávil šesť rokov.

V roku 1988 sa právnik Bryan Stevenson stretol s Walterom McMillianom a začal pracovať na odvolaní proti jeho odsúdeniu a trestu smrti. Bryan Stevenson patrí k najznámejším americkým právnikom. Preslávil sa ako aktivista v oblasti sociálnej spravodlivosti, zakladateľ a výkonný riaditeľ iniciatívy EJI (Equal Justice Initiative), bojujúcej za rovný prístup všetkých Američanov k spravodlivosti, a profesor na New York University School of Law. Okrem iných záslužných činov zachránil pred trestom smrti i inými ťažkými trestami desiatky nevinných či nespravodlivo odsúdených ľudí.

Keď Stevenson a jeho spolupracovníci z EJI začali prípad vyšetrovať, objavili množstvo dôkazov, potvrdzujúcich, že Walter McMillian nespáchal zločin, z ktorého bol obvinený. Našli dôkazy o tom, že štátni svedkovia proti McMillianovi boli vynútení, vrátane magnetofónových nahrávok dokazujúcich, že kajúcnik, prezentovaný ako jediný očitý svedok štátu pri procese s McMillianom, bol donútený, aby nepravdivo svedčil. Odsúdenie McMilliana zrušil odvolací súd v Alabame v roku 1993 a prokurátori potvrdili, že prípad bol nesprávne vyriešený. McMilliana prepustili na slobodu v roku 1993 po šiestich rokoch strávených v cele smrti za zločin, ktorý nespáchal (porov. eji.org).

Podobný prípad, teda prípad obvinenia na základe výpovede jedného kajúcnika, sa odohral na Slovensku. Nedávno bol neodôvodnene stíhaný podnikateľ Peter Brhel v rámci policajnej akcie Mýtnik I. Ako konštatoval generálny prokurátor Maroš Žilinka, vznesením obvinenia bol v tomto prípade porušený zákon v neprospech obvineného. Týmto odôvodnil svoje rozhodnutie o zastavení stíhania Petra Brhela podľa paragrafu 363 Trestného poriadku (porov. slovensko.hnonline.sk).

Je vskutku tragické, že podobnú zvrhlú prax, proti ktorej bojovali v USA čestní právnici ako Bryan Stevenson, zaviedol s odstupom času na Slovensku Daniel Lipšic. Natískajú sa neodbytné otázky: Dokedy to budeme musieť trpieť?! Dočkáme sa nápravy?

Lenže možno niečo pozitívne očakávať v štáte, v ktorom posledné parlamentné voľby vyhralo hnutie na čele s človekom, verejne označujúcim seba samého za plagiátora, zlodeja a podvodníka? Možno niečo pozitívne očakávať v štáte, v ktorom proti plagiátorstvu v školstve bojuje plagiátor v pozícii ministra školstva? Možno niečo pozitívne očakávať v štáte, v ktorom sa kŕčovite drží svojho kresla ministerka spravodlivosti, hoci hanebne zlyhala v prípade Milana Lučanského a zlyháva aj pri presadzovaní súdnej mapy, bojujúc pritom proti protestujúcim zamestnancom súdov? Možno niečo pozitívne očakávať v štáte so špeciálnym prokurátorom, ktorý zabil chodca na priechode pre chodcov a ktorý nakazil Slovensko rakovinotvorným systémom výroby „kajúcnikov na mieru“? Možno niečo pozitívne očakávať v štáte, v ktorom zlyhávajú prakticky všetci špičkoví politici? Aká pohroma ešte musí prísť, kým na Slovensku dôjde k radikálnej zmene?

 

Karol Dučák


::

Prosíme, nebuďte ľahostajní.
Postavte sa za pravdu, vyjadrite svoj názor – napríklad formou komentára pod článkom.

Ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície, prihláste sa
na odber e-mailového mesačníka: podrobnejšie informácie.

1 komentár:

  1. Anonymný28.10.21

    Mať takého zahraničného agenta a zločinca Lipšica na takej funkcii, ktorý likviduje našich ľudí na základe objednávky zo zahraničia sa môže trpieť a stať iba na Slovensku. Všetci občania vedia, za akých manipulačných ťahov a proti vôli ľudí, pri toľkých obvineniach ho silou mocou dosadila táto vláda na takúto likvidačnú funkciu. V boji Lipštain - Lučanský padol Lučanský. Vedeli obaja, kto stojí za vraždou Kuciaka a snahou o likvidáciu Fica. Taký je názor obyčajných ľudí, ktorí bezbranne vnímajú túto špinavosť, podlosť a zradu.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.