- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

24. novembra 2021

Filozofovanie

 

Robert Hakala

Mnoho ľudí si pod pojmom „filozofovanie“ predstavuje len slová a slová, ktoré nemajú nejaký hlbší význam pre naše poznanie. Takéto pejoratívne chápanie je dosť zažité, a tak sa toto slovo chtiac-nechtiac čiastočne sprofanovalo. Aj dnešnej dobe máme múdrych ľudí, ktorí dokážu odborne a presvedčivo dať k mnohým neznámym (ale aj známym) skutočnostiam zaujímavé a podnetné vysvetlenie. Pritom súčasná pretechnizovaná, zmaterializovaná i odľudštená doba nepraje múdrym a vzdelaným. Do popredia sa dostávajú rôzni chytráci a pseudointelektuáli, ktorí naozaj vypúšťaním množstva prázdnych a plytkých slov unavujú ľudí dookola. Toto „mlátenie prázdnej slamy“ je zavádzajúcim manévrom, ako ľudí odkloniť od hľadania pravdivých vysvetlení a riešení problémov.

Všímajme si dnešných filozofov, píšucich knihy, ktoré sú zdrojom poznania, ale pripomínajme si aj filozofov, ktorí už dávno nie sú medzi nami, no ich hlboké myšlienky majú aj po stáročiach neotrasiteľnú váhu.

Mimochodom, témou filozofovania som sa zaoberal aj v svojej knihe Krása a Bolesť, kde je malý cyklus troch básní s názvom Filozofovanie. Ponúkam vám jednu z nich (Filozofovanie 01):

 

Jednoduché veci
sú zvyčajne
zložité

A zložité
stávajú sa
zbytočnými

Všetko je jednoduché
ako kruh
Nemá začiatok
ani koniec
a predsa
v každom mieste je bod

kde sa začína
a
končí

 

Naozaj, kruh je jednoduchý a zároveň zložitý. Je taký, aké sa nám zdajú mnohé problémy, nad ktorými sa trápime a nevieme ich „rozlúsknuť“. A pritom to môže byť také jednoduché... presne ako kruh.

 

Robert Hakala

::

Rozhovor s autorom: Ísť svojou cestou...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.