- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

26. novembra 2021

Ohlasy na zatvorenie kostolov

 

Ilustračná snímka: PriestorNet
Po zasadnutí vlády, v stredu 24. novembra 2021, bol oznámený nový takzvaný lockdown, spojený s plošným zákazom verejných bohoslužieb. Zaznamenávame reakcie.


Slovenskí biskupi: „Opätovný lockdown je veľkým sklamaním. Konferencia biskupov Slovenska od začiatku pandémie podporovala tak dodržiavanie opatrení, ako aj očkovanie pre všetkých, ktorým to zdravotný stav dovoľuje. Pretože nám záleží na každom ľudskom živote, na situácii nemocníc a pretože vidíme vyčerpanie zdravotníkov, prijali sme už mnoho obmedzení a trpezlivo všetkých motivujeme k zodpovednosti. Bol však daný prísľub, že verejné slávenie bohoslužieb už nebude zakázané. Lockdownu aj plošnému zákazu verejných bohoslužieb bolo možné sa vyhnúť. Sme veľmi roztrpčení, že k nemu opätovne dochádza. Plošný zákaz verejných bohoslužieb nepovažujeme za primeraný v situácii, keď zostáva množstvo iných oblastí života otvorených – a žiadame jeho čo najskoršie odvolanie. Pohľad do susedných krajín, ktoré dôsledne rešpektujú náboženskú slobodu, ukazuje, že aj tu existujú iné riešenia.“ (tkkbs.sk)

::

Mons. Ján Duda: „Vyjadrujem veľké rozhorčenie nad informáciou pána predsedu vlády SR, že od zajtrajšieho dňa (25. 11. 2021) nemám slúžiť sv. omšu pre mne zverených veriacich a že mám slúžiť sv. omšu iba prostredníctvom sociálnych sietí. Pripomínam, že je to už po tretí raz, čo sú sv. omše takto zakázané. Neviem, či existuje krajina, v ktorej by sa toto mohlo stať. Čo si dovoľuje pán Heger voči katolíkom je bezprecedentné a arogantné. Výnimky platia pre krst a pohreby, nie pre sv. omše. Nijaká virtuálna sv. omša katolíkom nenahrádza osobnú účasť. Virtuálna sv. omša môže byť duchovným povzbudením, ale nemôže nahradiť osobnú účasť. Súčasný útok, v poradí už tretí, proti Eucharistii, je tak očividný, že mi pripomína obdobie Tridentského koncilu (1545–1563) akoby všetky sily „temna“ sa sústredili proti reálnej prítomnosti Krista v Eucharistii. Súčasná marginalizácia Eucharistie a jej odsunutie do virtuálneho priestoru sa tomu veľmi podobá.

Na záver konštatujem, že dnešné rokovanie vlády preukázalo, že kresťanov sa vo vláde nemá kto zastať. Musíme si dobre zapamätať, že kresťanov sa nikto nezastal! Opätovne vyzývam predsedu vlády SR, aby prehodnotil svoje dnešné rozhodnutie a zariadil katolíkom výnimku pre realizáciu sv. omše v obmedzenom režime, napr. ako to bolo do dnešného dňa.“ (christianitas.sk)

::

Otec Ľubomír Urbančok: „Ohlásenie zákazu bohoslužieb zo strany vlády SR je absolútnym zasahovaním do slobody Cirkvi, emblematicky pripomínajúce zásahy komunistov do jej fungovania. Slovensko je v súčasnosti azda jediná krajina v Európe, kde sa zatvárajú kostoly. V Rakúsku platí lockdown, ale netýka sa kostolov. V USA je v súčasnosti veľmi živá diskusia ohľadom zamietnutia svätého prijímania politikom, ktorý konajú v rozpore so svojou vierou a podporujú hriech. U nás by bolo potrebné tiež debatovať na túto tému, ako takzvaní katolíci v politike napomáhajú narušovanie náboženskej slobody, alebo sa nezastávajú práv najmenších, ako v poslednom hlasovaní o potratovom zákone. Mnohí katolíci v slovenskej politike sú pohoršením pre celý národ a vydávajú najhoršie možné svedectvo o viere, keď prakticky popierajú dôležitosť večného života. Slovenský národ nemôže dopustiť a ani zabudnúť toto utláčanie náboženskej slobody, ktoré presahuje aj časy komunistických represálií.“ (Zdroj: Facebook)

::

Výzva na rešpektovanie náboženských práv

3 komentáre:

  1. Anonymný26.11.21

    Aspoň vidíme o čo v tejto tzv. pandémií ide. Má vôbec Korona a očkovanie súvis?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jedna vec je zdravotný problém, druhá vec je, ako na tento problém reagujú ľudia, hlavne však príslušné štátne orgány.
      Vidím, že medicínska téma sa stala hračkou v rukách politikov a ľudí s nečestnými úmyslami.
      A politizácia problematiky zdravia je vskutku cestou do pekla.

      Odstrániť
    2. Anonymný26.11.21

      myslím, že práve aj tu je úloha predstaviteľov cirkví alebo Cirkvi, aby dokázali poukázať na zneužívanie moci, nie ich podporovať v ich nesprávnom a nečestnom konaní vyhláseniami, ktoré sú pochybné z hľadiska kresťanskej morálky. Asi je to cestou do pekla ako sa predstavitelia svetskej i cirkevnej moci, ale aj média postavili k riešeniu problému s tzv. pandémiou. Viem, že nejde len o slovenský problém, ale ten je nám najbližší, lebo tu žijeme a hranice sú zatvorené, teraz aj hranice medzi okresmi. Zredukovanie riešenia problému len na morálne pochybnú vakcináciu je určite cestou do pekla. Nech je nám Pán Boh milostivý a nech nás požehná. Ľ.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.