- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

14. marca 2022

Návraty k pandémii

 

ZÁPISNÍK (11/2022)

Dva roky boja s vírusom boli obdobím masového zneužívania medicínskeho problému na presadzovanie nových, dosiaľ nevídaných pravidiel a noriem, na zmenu spoločenskej paradigmy a preformátovanie sveta, v ktorom žijeme. V pozadí pôsobili ideologické, politické, mocenské a zrejme aj zištné pohnútky. Mnohí špekulanti pohotovo zareagovali na „požiadavku doby“, aby sa obohatili, upevnili si postavenie alebo si len užili svoju chvíľku slávy. Zákony a rozličné vyhlášky či nariadenia sa menili aj zo dňa na deň, chaoticky a nezmyselne, ba i v rozpore s ústavou.

Metódou cukru a biča malo byť obyvateľstvo vycvičené na úspešný „boj s pandémiou“ (žiaľ, tento boj veľmi úspešný nebol, ak zoberieme do úvahy počet úmrtí v súvise s ochorením a tiež ekonomické i morálne straty).

Takzvané riadenie pandémie bolo spojené so zatváraním obchodov a služieb, výrobných prevádzok, ale i škôl a kostolov. Vždy a všade sme mali nosiť tvárové masky, azda s výnimkou vlastnej kúpeľne a spálne. Potom prišlo na rad údajne dobrovoľné celoplošné testovanie, v skutočnosti tvrdo a nezmyselne vynucované. A zavŕšením boja s pandémiou malo byť takisto údajne dobrovoľné očkovanie experimentálnymi vakcínami. Charakter onej dobrovoľnosti sa ukázal, keď sa nezaočkovaní stali fakticky občanmi druhej kategórie, boli rôznymi spôsobmi obmedzovaní a šikanovaní. Pritom účinnosť a prospešnosť vakcín, ktoré mali znamenať slobodu a záchranu, reálne nezodpovedá sľubom a očakávaniam.

Neuvážené legislatívne zmeny, unáhlené rozhodnutia, viaceré nelogické a nespravodlivé požiadavky zo strany štátnej moci spôsobili viac škody ako úžitku a výrazne prispeli k ešte väčšej polarizácii spoločnosti. A viaceré reštrikcie pretrvávajú, i keď sa už hovorí o konci pandémie.

Nie, tu nejde o spochybňovanie ochorenia a jeho závažnosti, ide o poukázanie na chyby a schválnosti, ku ktorým došlo v zápale boja za „verejné zdravie“. Liek by nemal byť horší ako choroba. Lenže v uplynulých mesiacoch sa takmer vôbec neprihliadalo na proporčnosť a primeranosť prijímaných opatrení, víťazila hrubá a hlúpa paušálnosť a celoplošnosť, priam celoplanetárnosť.

Z toho, čo sme prežili, si treba vziať ponaučenie, aby v budúcnosti už nedochádzalo k zneužitiu akéhokoľvek problému na presadenie zmien, ktoré ľudskej spoločnosti nepomáhajú, ale škodia.

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (10/2022)


::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

1 komentár:

  1. Anonymný14.3.22

    Súhlasím s úvodným textom v dnešnom Zápisníku autora Jána Maršáleka, citujem: "Dva roky boja s vírusom boli obdobím masového zneužívania medicínskeho problému na presadzovanie nových, dosiaľ nevídaných pravidiel a noriem, na zmenu spoločenskej paradigmy a preformátovanie sveta, v ktorom žijeme. V pozadí pôsobili ideologické, politické, mocenské a zrejme aj zištné pohnútky. Mnohí špekulanti pohotovo zareagovali na „požiadavku doby“, aby sa obohatili, upevnili si postavenie alebo si len užili svoju chvíľku slávy. Zákony a rozličné vyhlášky či nariadenia sa menili aj zo dňa na deň, chaoticky a nezmyselne, ba i v rozpore s ústavou." Treba dodať, ak vie čitateľ čítať medzi radkami a nedá sa ovplyvniť dezinformáciami z niektorých našich médií, že musí prísť k dohode, pretože žiadnej zainteresovanej strane zapojenej do invázie nejde o totálne zničenie Kijeva v konečnej pripravovanej fáze boja, vzhľadom najmä na ľudské obete, materiálne škody nevynímajúc. Chcem poukázať na charaktery rôznych mediálnych a dovolím si povedať i politických havkáčov, ktorí budú teraz, keďže po boji je každý generálom, rýchlo meniť svoju rétoriku a nastane hromadné prezliekanie kabátov u rôznych politológov, stratégov, vojnových štváčov, prognostikov, ktorí sa finančne "operili". Starosť o vlastné prežitie i o utečencov zostane na nás, ktorých kvázi politik Šeliga nazval trefne - občianska chudoba. milan

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.