- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

22. marca 2022

Živá nádej

 

Vlado Gregor

Vidíme okolo seba znova veľmi veľa zla, klamstva, udavačstva a manipulácie – a niekedy sme z toho všetkého až zúfalí. Ale nezabúdajme na jedno, že my, veriaci v Boha, jeho Syna a Ducha, ktorý vanie kade chce, nikdy nie sme sami. Veríme v živého, konkrétneho Boha, ktorý o nás vie a ktorému skladáme účty. Veríme, že skôr či neskôr všetko vyrieši a či už hneď alebo až potom ocení naše snahy a pomôže nášmu zúfalstvu.

Na človeka, na ľudí sa možno spoliehať ťažko, večným problémom je aj dorozumenie medzi generáciami. Mňa len ťažko a neúplne dokázal pochopiť môj otec a ja sa len ťažko dokážem vžiť do situácie a problémov môjho syna. Ale všetci traja sme verili, veríme a dúfajme, že neprestaneme veriť, že je Niekto, kto presahuje naše snahy o pochopenie druhých a dokonca aj nás samých.

Zažil som normalizáciu a študoval aj päťdesiate roky. Dlho som mal naivný dojem, že podobné mechanizmy sa nemôžu obnoviť a vrátiť. Ako veľmi som sa mýlil!

Národný a štátny záujem je málokedy identický a vždy to v zmiešaných štátoch robí problémy. A ešte väčšie problémy vzniknú, ak sa do toho pridajú aj zahraničné záujmy. Už v čase Ježiša sa pohŕdalo Galilejčanmi a Rímska ríša bola síce právnym štátom, ale na rímskych občanov platili osobitné zákony. „Historia est magistra vitae,“ ale riziká potknutí a krívd pretrvávajú.

Ježiš hovorí o neposudzovaní v osobných vzťahoch, ale aj v skupinových charakteristikách je veľmi zmierlivý a odpúšťajúci. Vtedy aj teraz mnohí naozaj „nevedia, čo činia“. Alebo aj vedia, ale nič iné im nezostáva...

Dopozeral som práve seriál „Dejiny náboženstva“ na televíznej stanici Viasat History, v ktorom sa uvažuje o problémoch, ktoré aj v kresťanstve opakovane vznikajú. Ale práve tieto problémy generujú aj riešenia. Takže dúfajme, že znovu „nakoľko vzrástol hriech, natoľko vzrastie aj milosť“.

Dokážme meditovať a odpútať sa od konkrétnych problémov, ale predovšetkým sa snažme ich vnímať, chápať, vedieť liečiť a v najhoršom prípade ich zlé následky znovu odpúšťať. Aj sebe samému. Apoštol Ján nám už v prvej kapitole svojho evanjelia dáva živú nádej, ktorú má on, ale aj my, v Spasiteľovi, to jest Záchrancovi. V ňom je život, ktorý bol, je a aj bude svetlom ľudí, ale tmy ho aj v súčasnosti nechcú prijať. Modlime sa, nech sa to zasa podarí.

 

Vlado Gregor


::

Na čítanie: Komentár k vojne na Ukrajine.


::

Prosíme, podporte naše úsilie – komentujte, vyjadrite svoj názor na publikovaný článok... a odoberajte náš vestník (podrobnejšie informácie).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.