- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

22. apríla 2022

Aby sme nestratili rozum

 

Vlado Gregor

Pri úvahách o Božej verzus ľudskej vôli človek naozaj potí krv. Snaží sa totiž odpovedať na otázky, na ktoré sa ex definitione priamo odpovedať nedá. Vyplýva z takýchto úvah aj to, aké ťažké je politicky a spoločensky niečo zlepšiť prostredníctvom vyjadrenia individuálnych vôlí, teda voľbami. Tým netvrdím, že sa o to netreba snažiť, ale spoliehať sa dá naozaj len na vôľu Božiu...

Vzniklo teraz totiž aj v Cirkvi zbožné želanie a predstava, netvrdím že so zlým úmyslom, či sa rôzne rozpory, nejasnosti, smerovania a dilemy nedajú riešiť synodálne, teda masovými stretnutiami, anketami a hlasovaniami. K čomu to doteraz viedlo? Na synode o rodine sa fakticky ospravedlnili rozvody, na amazonskej synode sa vyhlásila tolerancia k pohanstvu a nemecká synoda poprela hriešnosť homosexuality, zatiaľ bez jasného odsúdenia zo strany najvrchnejšej vrchnosti.

O mnohom nás môže poučiť vlastná história, takpovediac „pamäť národa“, ako sa volá aj časopis istej organizácie. Píšem totiž túto úvahu krátko po spomienke na deň popravy prezidenta a kňaza Jozefa Tisa. Sám si tú dobu nepamätám, ale vnímal som mnohé spomienky od ľudí oveľa starších odo mňa...

Ale zažil som rok 1968 a videl som už ako dieťa, ako strach a nedostatok statočnosti vedú k neuveriteľným úbohostiam. Sledujeme to aj teraz, ako globálna moc dokáže ľudí strašiť, manipulovať nimi a cenzurovať ich.

Celý život som hľadal pravdu a už po nezrelej dvadsiatke som sa ju snažil aj hlásať, a nemám naozaj teraz dôvod, aby som prestal. Človek zažije mnohé nepríjemnosti, zrady a podrazy, ale hodne ho to zocelí a spevní, takže starci sú síce opatrnejší, ale aj zásadovejší a nepodľahnú tak ľahko nárazom časných vetrov, pri ktorých nepadajú ľudia, ale ich charaktery.

Je to momentálne u nás tak, že evidentne sme sa ani za tzv. socializmu natoľko nepchali do zadku Rusom, nakoľko sa táto vláda pchá do zadnej časti kdejakého mocipána spoza oceána. Tá manipulácia a predajnosť nadobúda priam apokalyptické rozmery a obávam sa, že nové fatimské proroctvá by nám nariadili modliť sa nielen za Rusko, ale aj za Spojené štáty americké a európske a ich nemorálne neomarxistické bludy.

Verím, že Kristove slová sú naďalej večnou výstrahou pred tým, aby sme úplne nestratili rozum a vospolok sa nezničili. Je to však možné len za podmienky, že nebudeme ustupovať ani psychopatom, ani psychopatickým ideológiám, bez ohľadu na to, či prichádzajú z Východu alebo zo Západu.

Viete, prečo je oficiálny názov človeka Homo sapiens sapiens? Pretože dvakrát opakovaná lož sa stáva pravdou. Už od pästného klinu každý vynález pomáha aj ničí. Dúfajme, že moderné vynálezy budú slúžiť okrem iného aj na ochranu pred zničením. Ťažko prognózovať, ale pri dobrej vôli by mnohé veci mali kapacitu zmeniť sa k lepšiemu. V moci samotných ľudí to nie je, ale pri rešpekte k tej ťažko definovateľnej Božej vôli sa to môže podariť.

Kyrie eleison! Christe eleison!

 

Vlado Gregor


::

Súvisiaci článok: Vôľa.


::

Prosíme, nebuďte ľahostajní.
Postavte sa za pravdu, vyjadrite svoj názor – napríklad formou komentára pod článkom.

Ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície, prihláste sa
na odber e-mailového mesačníka: podrobnejšie informácie.

1 komentár:

  1. Anonymný22.4.22

    Vďaka za hlbokú, múdru a pravdivú úvahu. Ak by sme všetci kresťania smerovali k Bohu, ako to v Cirkvi bolo než prišiel súčasný chaos, tak by musel aj svet vyzerať ináč. Keď Cirkev stratila orientáciu, aj svet sa rúti niekam z čoho sa len ťažko môže spamätať. Kiež by sme si to uvedomili, že len Pravda a Láska nás môže doviesť k správnemu cieľu a ozdraví naše vzťahy a svet. ľ

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.