- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

14. decembra 2022

Pokorne načúvajme a snažme sa pochopiť

 

Vlado Gregor

Komunisti verili, že rozkážu vetru a dažďu, súčasní liberáli veria, že my ako ľudia a každý osobne sa môže rozhodnúť, či je muž alebo žena, bez ohľadu na to, či je to pravda a čo to urobí s nami, našimi blízkymi a celým spoločenstvom.

Záhadnými sa nám môžu zdať Ježišove slová, že nepriniesol na zem pokoj, ale rozdelenie, oheň a meč. Ale asi by sa nám to nemalo zdať také divné, keď vidíme, že obe svetové vojny sa rozhoreli v kresťanských krajinách – a zdá sa, že tá tretia tiež. Roky sa snažím hovoriť pravdu a debatovať o nej. Žiaľ, skúsenosť mi hovorí, že ak človek v niečo fanaticky verí, končí sa každá diskusia a možnosť zmierenia.

Všimnime si, že Ježišovu múdrosť neocenila vtedajšia intelektuálna elita, ale musel si hľadať poslucháčov medzi rybármi, colníkmi, obyčajnými ľuďmi. Mám podobnú skúsenosť. Pri svojom apoštolovaní som sa už od roku 1978 obracal v prvom rade na cirkevné prostredie a jeho elitu, ale nenašiel som tam takmer žiadnu ochotu rozoberať citlivé a nejednoznačné otázky. Celkom sa preto čudujem sám sebe, že ma to doteraz neznechutilo a neodradilo. Ježiš si nachádzal poslucháčov a nasledovníkov nie medzi puncovanými a oficiálnymi vzdelancami, ale medzi ľuďmi praxe, niekedy aj trochu pochybnej či mierne hriešnej. Tak ako s ním dokázali debatovať colníci a rybári, tak so mnou rozpočtári a plynári.

Ťažko bojovať proti tendenciám smerujúcim k fanatizmu, ktoré fakticky vznikajú z viery, ale predovšetkým z viery v samého seba, v svoju dobrotu, bezhriešnosť a neomylnosť. Tieto tendencie sa neustále opakujú v rôznych náboženstvách a ideológiách a dá sa im naozaj čeliť len skromnosťou, pokorou a chápaním iných ľudí, vrátane nepriateľov. Bez toho vzniká izolácia a zúfalstvo bez východiska.

Problémy sa hromadia a ich riešenia sa komplikujú, ale vždy treba dúfať, že keď v prvom rade hľadáme kráľovstvo Božie, ostatné sa nám pridá. Náš vzor Ježiš Kristus nám to exemplárne predviedol, preto aj my vnímajme tých ostatných, podľa nás azda jednoduchších, ktorí nám chcú niečo povedať.

Tak im aj nám Pán Boh pomáhaj!

 

Vlado Gregor


::

Prosíme, podporte naše úsilie – komentujte, vyjadrite svoj názor na publikovaný článok... a odoberajte náš vestník (podrobnejšie informácie).

1 komentár:

  1. Majme na pamäti Ježišove slová:
    „Veru, hovorím vám: Mýtnici a neviestky vás predchádzajú do Božieho kráľovstva.“
    (Mt 21, 31)

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.