- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

10. apríla 2023

Očakávanie zmeny

 

ZÁPISNÍK (14/2023)

Záhubu, ktorá hrozí našej civilizácii, možno odvrátiť iba zmenou orientácie. Treba zmeniť smer, aby sme sa nezrútili do priepasti, do prepadliska dejín. Situácia je natoľko vážna, že k nejakému otrasu či zvratu isto dôjde, je však otázne, či to bude zvrat k lepšiemu alebo k horšiemu. Súčasné tendencie nie sú priaznivé, ale história nás učí, že niekedy stačí málo a veci sa pohnú iným smerom. O podobe spoločnosti spravidla nerozhoduje väčšina, tá sa len vezie a prispôsobuje, niekedy dobrovoľne, inokedy nasilu. Rozhodujúca je menšina disponujúca pevnou ideou, vierou a odhodlanosťou. Menšina ovplyvňuje väčšinu. V lepšom prípade príkladom, poučovaním, presviedčaním, v horšom prípade klamstvom, zavádzaním, psychologickým manipulovaním.

Ľudia, ktorí majú silnú vieru a jasne sformovaný svetonázor, pôsobia vo svete ako kvas. A pritom nemusia vyvolávať revolúciu ani násilne vstupovať do života iných. Majú účinok kvasu – teda menia, formujú, dvíhajú, dávajú do pohybu.

Ibaže menšín, ktoré chcú získať väčšinu na svoju stranu, je viacero. Pritom sa najmä v súčasnosti nedá hovoriť o čestnom súboji myšlienok. O pravdu dnes ide málokomu. Ovplyvňovanie verejnej mienky je vo veľkej miere záležitosťou reklamy a mediálneho tlaku. A neraz nejde ani o názor, ale výlučne o zisk. Názory sa pragmaticky prispôsobujú potrebám trhu a požiadavkám moci.

Čo napokon rozhodne? Aká zmena vyplynie z rastúceho napätia v spoločnosti? Pripomeňme si slová politológa, ktoré majú platnosť nielen v politickej sfére: „Spoločenský dynamit je rozdaný, čaká sa na výbuch“ (Roman Michelko: Eseje o kríze).

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (13/2023).


::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

1 komentár:

  1. Anonymný10.4.23

    Kríza tu je, chápeme to asi len niektorí, mnohí si tú skutočnosť ani nechcú pripustiť a tvária sa, že všetko je v poriadku. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.