- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

19. mája 2023

Bojujme za zachovanie kresťanských a národných koreňov

 

Karol Dučák
Rozhovor so spisovateľom a publicistom Karolom Dučákom


Ján Maršálek:
V predchádzajúcom rozhovore sme sa venovali vnútropolitickému dianiu. Obráťme teraz list a pozrime sa na dianie v okolitom svete, ktoré nás, samozrejme, nemôže nechať ľahostajnými. Zvlášť preto, že susedná krajina bola zatiahnutá do vojenského konfliktu, ktorý by v najhoršom prípade mohol prerásť do jadrovej apokalypsy. Mám na mysli vojnu na Ukrajine. Ako sa pozeráte na súčasný rusko-ukrajinský konflikt?

Karol Dučák: Je mi úprimne ľúto všetkých nevinných ľudí, ktorí trpia v tomto zbytočnom konflikte. Vojna je vždy strašná a to platí aj pre súčasnú vojnu na Ukrajine, ale musím jednoznačne prehlásiť, že ide o zástupnú vojnu NATO pod vedením USA proti Rusku v snahe rozdrobiť najväčšiu krajinu sveta na množstvo bezmocných štátikov, ktoré by Spojené štáty mohli zotročiť tak ako väčšinu krajín sveta. Ak by som to konštatoval iba ja, mohol by ma niekto obviniť, že nadržiavam Rusku, ale faktom je, že podobné názory sa často objavujú aj v západných, dokonca aj v amerických médiách. Napríklad známy francúzsky publicista a filozof Thierry Meyssan už v úvode jedného svojho článku na Réseau Voltaire, ktorý má príznačný názov „Nový svetový poriadok, ktorý sa pripravuje pod zámienkou vojny na Ukrajine“, šokuje čitateľov zdrvujúcou otvorenosťou: „Konflikt na Ukrajine neotvorilo 24. februára Rusko, ale týždeň predtým Ukrajina. OBSE je toho svedkom. Tento periférny konflikt naplánoval Washington na nastolenie Nového svetového poriadku, z ktorého malo byť vylúčené Rusko a potom Čína. Nedajte sa oklamať!“ Pritom tento článok bol uverejnený už pred rokom, pomerne krátko po začiatku vojny na Ukrajine.

Thierry Meyssan v spomenutom článku vskutku precízne rozoberá príčiny vzniku konfliktu. Uvádza napríklad, že už od 17. februára 2022, teda už pred začiatkom rusko-ukrajinskej vojny, začala Ukrajina intenzívnu vnútroukrajinskú vojnu proti obyvateľstvu Donbasu. Pozorovatelia OBSE zaznamenali až 1 400 výbuchov denne, hoci predtým sa tam prakticky vôbec nebojovalo. Mnohí obyvatelia Donbasu boli nútení ujsť, niektorí z nich do Ruska. V priebehu ôsmich rokov, teda od roku 2014 do začiatku vojny v roku 2022, bolo na Donbase zabitých na základe rôznych štatistík 13 až 22 tisíc civilistov. Meyssan vo svojom článku podrobuje nekompromisnej kritike ukrajinského prezidenta Zelenského, ktorý od začiatku svojej prezidentskej kariéry pokračoval v šľapajach svojho predchodcu Porošenka a masívne podporoval poprevratový ukrajinský režim. Zelenskyj nesie zodpovednosť za podporu neonacistických banderovcov a iných extrémistov. Navyše sa verejne nechal počuť, že nemá záujem riešiť konflikt na Donbase realizáciou minských dohôd, hoci sa k tomu jeho predchodca zaviazal. Čo je však horšie, zakázal svojim spoluobčanom hovoriť po rusky v školách a na úradoch, a vrchol všetkého predstavoval rasovo motivovaný zákon o pôvodných národoch z 1. júla 2021. Zákon označil za pôvodné národy na Ukrajine krymských Tatárov, Karaimov a Krymov, ale Rusov nie. Tento škandalózny zákon ešte viac rozdúchal národnostné nepokoje na Donbase, ktoré nakoniec vyústili do vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Vinu na tomto vývoji jednoznačne nesie Ukrajina a konkrétne prezident Zelenskyj, ktorý sa spreneveril svojim predvolebným sľubom, že skončí nepokoje na Donbase.

Ako ďalej uvádza Thierry Meyssan, krajiny NATO oklamali Rusko, keď nedodržali záruky nerozširovania severoatlantického paktu smerom na východ, ktoré dali predstaviteľom vtedajšieho Sovietskeho zväzu. Autor uvádza v článku aj iné argumenty v prospech Ruska a článok končí konštatovaním, že ak sa európski politici nespamätajú a nepozrú sa pravde do očí, skončí Európa ako chudobná, nesvojprávna kolónia USA.

Thierry Meyssan však ani zďaleka nie je jediný západný publicista, ktorý otvára oči ľuďom na Západe. Pomerne nedávno, 1. mája 2023, bol publikovaný postoj amerického novinára Claytona Morrisa, ktorý vo svojom programe Redacted News otvorene označuje kroky Ukrajiny na Donbase za „nepretržitú genocídu a terorizmus“. Dokonca sa vyjadril, že ukrajinský konflikt sa nezačal v roku 2022, ale v roku 2014 úderom ukrajinského delostrelectva na civilné obyvateľstvo Donbasu. Kritikov Ukrajiny a jej spojencov v NATO je medzi americkými publicistami viac. Za všetkých by som mohol menovať Tuckera Carlsona, skutočnú hviezdu amerického moderátorského neba. Zámerne sa odvolám na publicistov zo Západu, ktorých sotva možno označiť za spojencov ruského prezidenta Putina. Sú to jednoducho čestní a poctiví ľudia, ktorí odmietajú označiť pravdu klamstvom a lož pravdou.

Ostatne, nie sú to len publicisti. Nedávno Robert Kennedy Jr., ktorý plánuje uchádzať sa o kreslo prezidenta USA a vyzvať Joea Bidena na súboj o demokratickú nomináciu, poskytol rozhovor pre UnHerd, v ktorom vojnu na Ukrajine komentoval okrem iných vyjadrení aj týmito slovami: „Buďme úprimní: je to vojna USA proti Rusku, ktorá má v podstate obetovať výkvet ukrajinskej mládeže na bitúnku smrti a ničenia pre geopolitické ambície neokonzervatívcov... zmeniť režim Vladimíra Putina a vyčerpať ruskú armádu tak, aby nemohla bojovať nikde inde na svete.“ Tak si to predstavte: budúci kandidát na prezidenta USA, mimochodom synovec zavraždeného amerického prezidenta J. F. Kennedyho, verejne prehlasuje, že vojna na Ukrajine je v skutočnosti vojnou USA proti Rusku, ktorá má zdecimovať ukrajinské obyvateľstvo a zraziť Rusko na kolená! A viete, čo ma v tejto súvislosti najviac rozčuľuje?

 

J. Maršálek: Nie, ale predpokladám, že mi to poviete.

K. Dučák: Rozčuľuje ma náš mainstream, alebo inakšie povedané médiá hlavného prúdu, ktoré informácie o takýchto kritických postojoch západných publicistov a politikov voči politike USA a NATO systematicky zamlčujú. Nedávno som oslávil 70. narodeniny, takže môžem tvrdiť, že som toho vo svojom živote zažil už naozaj veľa. Väčšiu časť svojho života som prežil za totalitnej éry, keď bola podobná situácia ako dnes. Oficiálna štátna propaganda vtedy hlásala „jedine správne“ názory a vysloviť nejaký iný názor bolo veľmi riskantné. Dnes prevzala úlohu totalitnej propagandistickej mašinérie spred roka 1989 na Slovensku súčasná mediokracia, ktorá takisto hlása jediné „zaručene správne“ názory. Médiá hlavného prúdu na Slovensku sú kúpené Západom. To už nie tajomstvo, dokonca ani verejné tajomstvo, to je jednoducho fakt, ktorý si každý môže bez problémov dohľadať. Či už zapnete rozhlas alebo televíziu, či si kúpite noviny ako Denník N alebo SME, všade je donekonečna verklíkovaná znôška účelových poloprávd a lží na podporu vojnychtivých štváčov, ktorí chcú zaviesť neobmedzené anglosaské panstvo na celej planéte. Také svetové novinárske hviezdy ako Francúz Thierry Meyssan alebo Američan Tucker Carlson by si v plátkoch ako Denník N alebo SME ani neškrtli. Veď kam by sa taký hviezdny moderátor ako Tucker Carlson hrabal na slovenské novinárske hviezdy nášho mainstreamu?!

 

J. Maršálek: Ako sa podľa vás skončí vojna na Ukrajine?

K. Dučák: Ťažko zodpovedať túto otázku. Nie som jasnovidec, ale jedno viem určite. Ukrajina nemôže vyhrať, pretože na to jednoducho nemá. Rusko je priveľké pre zničenú a rozbitú Ukrajinu, ktorá je de facto už teraz porazená. A Rusko nemôže prehrať. Rusi sú si veľmi dobre vedomí toho, že ak sa podarí Američanom poraziť ich na Ukrajine, už sa nezastavia, kým nerozbijú Rusko na márne kúsky. Aj preto má teraz Rusko silného spojenca v Číne. Občas sa v západných médiách objavujú obvinenia na adresu Číny, že tajne podporuje Rusko okrem iného aj dodávkami komponentov na vojenskú výrobu. Podľa mňa je to úplne logické. Číňanom je totiž nad slnko jasné, že ak sa Spojeným štátom podarí zlomiť Rusko, na rade je Čína. A bez spojenectva s Ruskom sa Číňania v súčasnej dobe len ťažko ubránia Američanom. Proti spojeneckému bloku Číny a Ruska však Spojené štáty nemajú šancu a to si veľmi dobre uvedomujú v Moskve, Pekingu, ale aj vo Washingtone.  Lenže v záujme obyvateľstva celej planéty je čo najrýchlejšie uzavretie mieru, pretože predlžovanie vojny na Ukrajine môže vyústiť do jadrovej apokalypsy. Odsudzujem preto politiku súčasnej slovenskej vlády, ktorá dodávkami vojenskej techniky Ukrajine predlžuje umieranie nášho východného suseda.

 

J. Maršálek: Ako sa pozeráte na miesto a úlohu Ruska v súčasnom svete?

K. Dučák: Možno vás budem šokovať, ale práve Rusku pripisujem kľúčový význam pre budúci vývoj ľudskej spoločnosti. Som neochvejne presvedčený o tom, že pravoslávne Rusko sa vráti k jednote s Rímom a vytrhne morálne zdevastovaný Západ z mravného bahna. A pápež z Ruska raz zasadne na Petrov stolec. Potom Kristova cirkev zažiari ako mohutné svetlo národov novej éry.

 

J. Maršálek: Pravdu povediac, je to nezvyklý názor...

K. Dučák: No, možno ani nie. Mám spoľahlivé informácie o katolíckych duchovných, ktorí majú podobné postoje. Najvyššie postaveným z nich je podľa všetkého bývalý apoštolský nuncius v USA arcibiskup Carlo Maria Vigano, pôvodom Talian. Nedávno som videl video z produkcie RAIR Foundation USA, v ktorom arcibiskup Vigano prehovoril na zakladajúcom kongrese Medzinárodného hnutia rusofilov v marci 2023. V tomto prejave arcibiskup vystúpil so zdrvujúcou kritikou globalistov Georgea Sorosa, Klausa Schwaba a Billa Gatesa, ktorých označil za „čisté zlo“, pracujúce v mene Satana v snahe nastoliť na Zemi „Nový svetový poriadok“. Arcibiskup Vigano označil Ruskú federáciu za poslednú baštu civilizácie proti barbarstvu. Zároveň varoval pred realizáciou plánov globalistov, vrátane ich progresívno-liberálnej ideológie, Veľkého resetu a Agendy 2030, predstavujúcich veľmi nebezpečnú hrozbu pre budúcnosť ľudstva. Vyslovil tiež radikálnu požiadavku na vytvorenie Antiglobalistickej aliancie s cieľom „vrátiť moc občanom a národom“.

Arcibiskup vo svojom plamennom prejave vyslovil aj tieto odvážne slová: „Súčasná kríza nám ukazuje kolaps skorumpovaného Západu, v ktorom niet pápeža Leva Veľkého, ktorý by zachránil jeho osud, ale ktorý má stále svoje poslanie, ak by dokázal obnoviť svoju prozreteľnosť a rozpoznal, čo ho spája s misiou Ruska. Nedávne udalosti nám ukázali, že materialistický ateizmus, ktorý od roku 1917 devastoval Ruskú ríšu a svet – ako to oznámila Najsvätejšia Panna Mária vo Fatime – sa dnes pripojil k liberalizmu v globalistickej ideológii, ktorá je základom bláznivého projektu Nového svetového poriadku. Ide o pekelný projekt..., v ktorom nenávisť ku kresťanskej civilizácii chce vytvoriť spoločnosť otrokov podriadených davoskej elite. Dystopickú spoločnosť bez minulosti a bez budúcnosti, bez viery a bez ideálov, bez kultúry a bez umenia, bez otcov a matiek, bez rodiny a spirituality, bez učiteľov a duchovných sprievodcov, bez úcty k starším a bez nádeje pre naše deti.“

Arcibiskup Vigano vo svojom prejave neohrozene šľahá globalistov svojou nekompromisnou kritikou. Práve Rusko podľa neho „sústreďuje okolo seba všetky tie národy, ktoré sa nehodlajú podriadiť kolonizácii NATO, OSN, Svetovej zdravotníckej organizácie, Svetovej banky, Medzinárodného menového fondu a tej hromade nadácií, ktorých cieľom je indoktrinácia más, manipulácia s informáciami, vytváranie ‚farebných revolúcii‘ na destabilizáciu legitímne zvolených vlád a rozsievanie chaosu, vojen a biedy.“ Po pandemickej fraške, ktorú arcibiskup neváhal odsúdiť už v roku 2020, nasledovali nové a nové núdzové situácie, medzi inými aj ukrajinská kríza. Všetky tieto zámerne vyprovokované krízy majú za cieľ zdevastovať „sociálnu a ekonomickú štruktúru národov, zdecimovať svetovú populáciu, sústrediť kontrolu do rúk oligarchie, ktorú nikto nezvolil a ktorá spáchala skutočný svetový prevrat, za ktorý bude skôr či neskôr povolaná zodpovedať sa pred svetom.“ Svoj plamenný prejav zakončil arcibiskup Vigano slovami: „Víťazstvo patrí Kristovi a tým, ktorí sa rozhodnú postaviť sa pod svätý obraz kríža.“ Priznám sa, že som bol pozitívne šokovaný takým odvážnym postojom vysokopostaveného katolíckeho hodnostára a ďakujem zaň Bohu, Najsvätejšej Bohorodičke Panne Márii, svätému Michalovi archanjelovi, patrónovi Katolíckej cirkvi, i všetkým svätým.

 

J. Maršálek: Čím zložitejšia je situácia vo svete a osobitne v našom stredoeurópskom priestore, tým viac by sme mali dbať na národno-štátny záujem Slovenka. Súhlasíte?

K. Dučák: Rozhodne. Tu slovenskí politici najviac zlyhávajú. Naši politici veľmi nedostatočne bránia národno-štátny záujem Slovenka. Správajú sa príliš servilne voči Washingtonu a Bruselu. V tom im môžu byť vzorom Poliaci a Maďari, ktorí si omnoho rozhodnejšie bránia svoje kresťanské a národné korene.

 

J. Maršálek: Moja posledná otázka: Akú zmenu teda potrebujeme? O čo by sme sa mali usilovať s ohľadom na prítomnosť a budúcnosť? A považujete za reálne naše vystúpenie z EÚ a NATO? Nebol by to skok do prázdna?

K. Dučák: Je to vlastne viac otázok, takže poďme postupne. Čo je pre nás najdôležitejšie s ohľadom na prítomnosť a budúcnosť? Slovensko ako katolícka krajina by mala viac bojovať za zachovanie kresťanských koreňov. To je vskutku to najdôležitejšie. V našej politike je však stále málo kresťanských politikov, ktorí by sa dôsledne zasadzovali o zachovanie kresťanských koreňov Slovenska. KDH je na prahu zvoliteľnosti a ja mám vážne obavy z toho, že aj po nasledujúcich voľbách sa môže znovu ocitnúť mimo parlamentu. Veľmi sa obávam toho, že Slovensko, podobne ako iné krajiny Európy, prevalcuje liberálna lavína zo Západu, ktorá neveští nič dobrého. Slovensku by bezpochyby prospelo vystúpenie z EÚ a NATO, ale takáto požiadavka – hoci správna – je aj podľa mňa nateraz nesplniteľnou utópiou. Zrejme k tomu nedôjde, hoci by som si to vrúcne želal. Ale určite by pomohlo, keby – ako som to už naznačil v predchádzajúcej odpovedi – sa naši politici viac inšpirovali Maďarmi a Poliakmi, ktorí si omnoho rozhodnejšie bránia svoje kresťanské a národné korene.

 

J. Maršálek: Ďakujem za rozhovor.


::

Predchádzajúci rozhovor s Karolom Dučákom:
Parlamentné voľby 2020 boli súčasťou protificovského revanšizmu


::

Prosíme, nebuďte ľahostajní.
Postavte sa za pravdu, vyjadrite svoj názor – napríklad formou komentára pod článkom.

Ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície, prihláste sa
na odber e-mailového mesačníka: podrobnejšie informácie.

2 komentáre:

  1. Anonymný19.5.23

    Článok, respektíve rozhovor obsahuje pravdivé informácie, aké imponujú väčšine mierumilovných a slušných ľudí - veriacich na Slovensku. Žiaľ, všetko to napísané, čo obsahuje tento vynikajúci rozhovor, to všetko sú iba naše zbožné želania! Proste rozhovor obsahuje všetko a nie je k tomuto vyčerpávajúcom článku ešte čosi dodať. Škoda, že nemáme jediný slovenský národný denník a rozhovor na titulnej strane!!! Ak nám Rusi nepomôžu zbaviť sa tohto bahna, stále budeme v područí Západu a nesvojprávny!!! milan

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný20.5.23

      plne súhlasím s milanom Ľudovít

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.