- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

18. mája 2023

K vám urodzeným veľkomožným...

 

Martin Jančuška
K vám urodzeným veľkomožným... mám veľké, vážne slovo!


Tieto verše nášho veľkého básnika a proroka Pavla Országha Hviezdoslava sa mi vyrojili v mysli pri pohľade na kus našej liptovskej prírody 21. apríla tohto roku, keď som hľadal spomienky z minulosti pri Mikulášskej chate v Demänovskej doline... Rozhodol som sa, že vás oslovím.

Dlhých štyridsať osem rokov som nebol v tejto doline, kde som kedysi navštevoval svojho priateľa i pacienta Dušana Špirku. Mali sme teraz čas pred generálnym zhromaždením Spolku priateľov MUDr. Pavla Straussa, a tak som si povedal, že navštívim tento utešený tichý kút našej vlasti, kde človek musí len v úcte pokľaknúť a v pokore ďakovať za to, že nás nebo obdarilo takým vzácnym pokladom.

Ale bolo to inak. Slzy ľútosti, zúfania či hnevu sa mi zmiešali s morom otázok, keď všade tam, kde hrdo rástli vyše storočné smreky, kde zurkotom spieval demänovský potok, kde predtým všade naokolo švitorilo vtáctvo, som našiel ľudskou rukou rozvrátenú, doslova dotrhanú prírodu s kopou obrovských skál, s desiatkami a pozdejšie možno stovkami hotelov, pripravených zaplniť peňaženky nenásytných zločincov, ktorí toto všetko naplánovali a zrealizovali.

I Rakúšania majú hotelovú sieť, stovky perfektných zjazdoviek, ale tam by nikomu nenapadlo, ani by mu nedovolili, zničiť a zdevastovať taký kus prírody! Uvedomujete si, čo sa tu vlastne robí? Veď je to do neba volajúci hriech! To je zločin!

Nechcem rozoberať motívy, idey, resp. príčiny, prečo sa toto všetko udialo. Nechcem teraz hľadať vinníkov, to nech urobia kompetentní, ja som lekár a viem, že keď sa objaví choroba, treba ju diagnostikovať a potom adekvátne liečiť, a ak je to možné a potrebné, príčinu aj chirurgicky odstrániť. Chcem zaklopať na vaše svedomie, na vašu zodpovednosť pred slovenským národom, aby ste sa konečne zobudili.

Vy, kompetentní! Viete vôbec, čo sa v Demänovskej doline deje? Boli ste sa na to pozrieť? Takto sa správame k našej prírode? Tak sa o ňu staráme? Takto si ju vážime? Prečo sme to dovolili? Akým právom? Netrápi to pani prezidentku? Parlament? A čo pán predseda parlamentu? Ani toho to netrápi? A čo naši páni ministri? A čo naši ochranári životného prostredia?

Ozaj, a čo na to zelení? Prečo sa nepriväzovali o stromy reťazami ako v Kôprovej a Tichej doline, keď nám víchrica polámala stovky hektárov smrekového lesa a nieže bolo potrebné, ale bolo nutné čo najrýchlejšie odstrániť kalamitu, aby sa kôrovec svojimi zúbkami nezahryzol aj do zdravých stromov? Do Tichej doliny vtedy vo veľmi krátkom čase dofrčali zelení až hen s ďalekého Švédska, aby podporili protestujúcich... Pod rúškom zelenej farby a všemocného zaklínadla, že len oni sú tí najspoľahlivejší ochrancovia prírody, krok za krokom pripravujú skazu človeku: telesnú, ale i duševnú.

Na vás sa obraciam, na všetkých, ktorí sa podieľate na riadení tohto štátu, aby ste rázne zakročili, zastavili ďalšiu výstavbu hotelov v tejto doline, dali zbúrať všetky rozostavané aj už dostavané hotely a opovážlivcom, ktorí sa tohto dopustili, nariadili, že všetko musia čo najrýchlejšie uviesť do pôvodného stavu. Samozrejme, na vlastné náklady.

Máme predsa kompetentných, ktorí majú dohliadať na spravodlivosť, ochranu ústavy a zákonov – je načase, aby všetkých darebákov, ktorí sa zúčastnili na tomto zločine, postavili pred spravodlivý súd. Alebo, vážení a urodzení, to nie je možné?! To sa nedá? Ale potom nehovorme o tom, čo je spravodlivosť a pravda.

A mám ďalší návrh, adresovaný hlavne politikom: nevykrikujte si navzájom hriechy, nečastujte sa vulgarizmami, neohovárajte sa, nerobte „besedy bez ochranky“, nenadávajte si do dezolátov, fašistov (lebo fašizmus je niečo úplne iné)... Je tu konkrétny prípad, na ktorom by mohol ktokoľvek z vás rukolapne dokázať, že to so spravodlivosťou a blahom národa myslí skutočne vážne. Dajte si ruku na srdce. Všetci máte maslo na hlave, preto vám národ neverí.

Blížia sa voľby. Dokážte pred celým národom, aj vy, pán Fico, i vy, pán Matovič či Sulík, a samozrejme i ostatní, ktorí nedočkavo čakáte na ministerské či parlamentné kreslá, že dokážete zastaviť výstavbu hotelov v Demänovskej doline, zbúrať svojvoľne vystavané hotely a prírodu uviesť do pôvodného stavu. Nie len  sľúbiť. O sľuboch už Slováci čosi vedia. Chceme konkrétne činy. Dokážte to. Potom Vám uveríme. Celý národ vám uverí. A neargumentujte takým a onakým filištínskym zákonom.  Nie je dôležité, či sa marmeláda bude volať lekvár alebo opačne, berte to vážne, lebo v prípade Demänovej sa urobila nie chyba, ale zločin, a ten musí byť potrestaný.

A tak, páni urodzení a veľkomožní, ukážte, ale konkrétne, do volieb máte ešte dosť času, že to s blahom národa myslíte úprimne.

Zdravím vás a očakávam konštruktívne rozhodnutie.

 

Dr. med. Martin Jančuška

 

Otvorený list na vedomie:

Prezidentka Zuzana Čaputová

Predseda parlamentu Boris Kollár

Robert Fico

Peter Pellegrini

Igor Matovič

Marián Kotleba

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.