- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

15. septembra 2023

Sedembolestná

 

Ilustrácia: Arpád Horváth

Sedembolestnú Pannu Máriu si uctievajú Slováci ako svoju národnú Patrónku. V iných krajinách je známa pod menom „Bolestná Panna Mária“ (lat. Virgo Maria Dolorosa). Samozrejme, „sedem“ je symbolické číslo. Panna Mária mala vo svojom živote mnoho bolestí. Zostaňme však pri siedmich a povedzme si, aké sú to bolesti. 

PRVÁ BOLESŤ
Prvou Máriinou bolesťou bolo, keď počula Simeonovo proroctvo o meči, ktorý jej prebodne srdce. Bolesť, ktorú spôsobilo slovo o utrpení milovanej osoby.

DRUHÁ BOLESŤ
Táto bolesť sa spája s útekom do Egypta. V tom čase kráľ Herodes vraždil neviniatka. Túto bolesť spôsobil neistý osud milovaného človeka.

TRETIA BOLESŤ
Panna Mária prežívala utrpenie i vtedy, keď hľadala strateného Ježiša v Jeruzaleme. Bola to bolesť, ktorú spôsobila strata milovaného človeka.

ŠTVRTÁ BOLESŤ
Štvrtú bolesť prežívala Panna Mária, keď Ježiša zajali a odsúdili. Ponižovali a zahanbovali jej milovaného Syna.

PIATA BOLESŤ
Ježišova smrť na kríži. Bolesť, ktorú zažila Panna Mária pri pohľade na svojho umierajúceho Syna. Vidieť trpieť a umierať vlastné dieťa je pre každú matku najväčšou bolesťou.

ŠIESTA BOLESŤ
Ježišovo mŕtve telo vložili do lona Panny Márie. Aká to musela byť bolesť, keď v náručí držala bezvládne telo Syna!

SIEDMA BOLESŤ
Božieho Syna uložili do hrobu. Bolesť odlúčenia od milovanej osoby. Ale Panna Mária verila, že smrťou sa život nekončí, iba sa mení jeho podoba. Nestrácala nádej, pretože vedela, že jej Syn je Mesiáš.

 

Napriek bolestiam, ktoré Pannu Máriu sprevádzali, je ona príkladom odvahy, pokory, lásky i nádeje.

Sviatok Sedembolestnej Panny Márie, ktorú pápež Pavol VI. vyhlásil v roku 1966 za hlavnú Patrónku Slovenska, si Slovensko a Katolícka cirkev pripomínajú 15. septembra.

 

Robert Hakala

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.