- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

19. októbra 2023

Ruská ekonomika rastie

 

Karol Dučák
Aj po deviatich mesiacoch roka 2023 je ekonomika Ruska v dobrej forme


Najnovšie správy z Ruskej federácie (RF) hovoria o raste ruskej ekonomiky aj počas uplynulých mesiacov roka 2023. Ako sa vyjadril ruský prezident Vladimír Putin na stretnutí Valdajského klubu v Soči začiatkom októbra 2023, ruská ekonomika porastie v roku 2023 o 2,8 až 3,0 percentá.

Ministerstvo hospodárskeho rozvoja RF konštatovalo, že po slabšom prvom kvartáli roka 2023 HDP Ruska od apríla tohto roka dynamicky rastie v medziročnom vyjadrení. Konkrétne v apríli o 3,6 percenta, v máji o 5,8 percenta, v júni o 5,7 percenta, v júli o 5,1 percenta a v auguste o 5,2 percenta. Vcelku za január až august 2023 ministerstvo odhadovalo ekonomický rast na úrovni 2,5 percenta (porov. finmarket.ru).

Rast priemyselnej výroby v Ruskej federácii však pokračoval intenzívnym tempom aj v septembri 2023 a podľa očakávaní ekonómov predstavoval 5,5 percenta v medziročnom vyjadrení, pričom inflácia dosiahla 0,7 percenta. Vyplýva to z konsenzuálnej prognózy hlavných makroukazovateľov zo septembra, ktorú zostavil Interfax na základe prieskumu analytikov popredných investičných spoločností, bánk a analytických centier.

Vcelku ekonómovia očakávajú v roku 2023 rast ruskej priemyselnej produkcie o 3,5 percenta (kým ešte pred mesiacom počítali s rastom 3,2 percenta), čo sa prakticky zhoduje s novou prognózou ruského ministerstva hospodárskeho rozvoja (3,6 percenta).

Konsenzuálna prognóza dynamiky HDP na rok 2023 sa opäť zlepšila – v priemere ekonómovia očakávajú rast ruskej ekonomiky v roku 2023 na úrovni 2,7 percenta (namiesto 2,3 percenta rastu v prieskume spred mesiaca), ktorý sa takmer zhoduje s prognózou ministerstva hospodárskeho rozvoja (2,8 percenta). Už tradične opatrnejšia Centrálna banka Ruskej federácie predpokladá rast ruského HDP v roku 2023 na úrovni 1,5 – 2,5 percenta.

V dôsledku sprísňovania menovej politiky však analytici očakávajú rast ruskej ekonomiky v roku 2024 len o 1,3 percenta, hoci ešte pred mesiacom odhadovali rast o 1,5 percenta. Odhad analytikov sa približuje k hornej hranici intervalovej prognózy Centrálnej banky RF (0,5 až1,5 percenta), je však výrazne nižší ako v prognóze ministerstva hospodárskeho rozvoja (rast o 2,3 percenta)... (porov. finmarket.ru).

Takisto Medzinárodný menový fond (MMF) registruje solídny hospodársky rast Ruska. Podľa správy, zverejnenej v októbri 2023, MMF zlepšil prognózu rastu HDP Ruska za rok 2023 na úroveň 2,2 percenta a v roku 2024 predpovedá rast HDP Ruska o 1,1 percenta. Z veľkých ekonomík sveta je na tom nadpriemerne dobre z pohľadu rastu HDP India (rast HDP v rokoch 2023 a 2024 zhodne o 6,3 percenta) a Čína (rast HDP v roku 2023 o 5 percent a v roku 2024 o 4,2 percenta).

Omnoho horšie sú na tom niektoré európske ekonomiky. Napríklad Spojené kráľovstvo (rast HDP v roku 2023 o 0,5 percenta a v roku 2024 o 0,6 percenta) alebo Taliansko (rast HDP v rokoch 2023 a 2024 zhodne o 0,7 percenta). Úplne katastrofálna je však situácia Nemecka (pokles HDP za rok 2023 o 0,5 percenta a rast HDP v roku 2024 o 0,9 percenta)... (porov. imf.org).

Nemecko dopláca na nezodpovedné rozhodnutia nemeckých politikov, ktoré vedú tento štát na pokraj priepasti. Najprv nezvládnutá imigrácia cudzincov do Nemecka, spojená s výrazným nárastom kriminality a inými problémami, potom koronaošiaľ, neskôr drastický dopad protiruských sankcií na nemeckú ekonomiku, odstavenie nemeckej jadrovej energetiky, ale aj ďalšie katastrofálne rozhodnutia nemeckých politikov, ktoré zapríčinili pád Nemecka do recesie, rozsiahlu deindustrializáciu krajiny a pokles životnej úrovne obyvateľstva. Navyše je tu otrocká závislosť krajiny od USA, ktorá v kombinácii s pochybnou činnosťou politikov v Nemecku vytvára čoraz väčšie napätie v spoločnosti a vyháňa Nemcov z nežičlivej vlasti. Krajina prežíva jedno z najťažších období svojej povojnovej histórie.

Paradoxne, západné sankcie Rusku pomohli, kým európske krajiny priviedli na pokraj ekonomickej priepasti. Rusko ešte nikdy nebolo hospodársky, vojensky i geopoliticky tak silné ako v súčasnosti. Celkovo možno pozorovať výrazné zaostávanie globálneho Západu za dynamicky sa rozvíjajúcim globálnym Juhovýchodom a ukazuje sa, že tento trend je nezvratný. 

 

Karol Dučák


::

Súvisiaci článok: Američania si môžu pre protiruské sankcie trhať vlasy.


::

Vážený čitateľ,
pomôžte nám skvalitniť tento portál, prispejte svojím komentárom, vyjadrite svoj názor...
(redakčný dotazník)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.