- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

17. júna 2010

Ako si založiť blog

Chcete mať svoju internetovú stránku?

Na internete možno dnes aj v slovenčine nájsť viacero portálov, ktoré sa (na rôznej úrovni) zaoberajú technickými záležitosťami blogovania a poskytujú návody a rady záujemcom o vytvorenie si vlastnej internetovej prezentácie, ako aj začínajúcim či pokročilejším  blogerom.
Ale informácie z týchto zdrojov zväčša dokáže využiť len technicky zdatnejší jedinec. Preto som sa rozhodol poskytnúť vám jednoduchý (a pritom hádam dostatočne presný) návod, podľa ktorého si  ľahko môžete vytvoriť blog, a to prostredníctvom blogovacej služby spoločnosti Google, ktorú i ja využívam. Pritom nebudete potrebovať nijaké špeciálne znalosti. Poznamenávam, že nejde o jedinú možnú cestu - je ich omnoho viac - avšak služba, ktorú priblížim nižšie, je dá sa povedať osvedčená, z užívateľského hľadiska vyhovujúca a lacná (fakticky zadarmo), navyše, prevádzkuje ju už spomínaná renomovaná spoločnosť Google.

Konkrétny postup zhrniem do niekoľkých bodov:
  • Vytvorte si (ak ešte nemáte) účet Google, a to cez službu Gmail  na adrese http://www.gmail.com/. Získate tým bezplatnú a podľa mojich doterajších skúseností dobre fungujúcu e-mailovú schránku s adresou ...@gmail.com a zároveň prístup k ďalším bezplatným službám.
  • Potom prejdite na stránku http://www.blogger.com/, prihláste sa  (zadajte užívateľské meno a heslo), preštudujte si podmienky poskytovania a používania služby Blogger a ak s nimi súhlasíte, vytvorte si blog podľa inštrukcií (v slovenčine), ktoré vás povedú krok za krokom. Postupne si nastavíte názov blogu, jeho adresu (v tvare: www.názov.blogspot.com) a vyberiete si šablónu...
  • Po založení blogu ho samozrejme môžete aj dodatočne upravovať (šablónu, farby, písmo, rozloženie prvkov a pod.) a vkladať doň príspevky.
Záverečná poznámka: Ak budete mať záujem o doménu vyššej úrovne, ako má napríklad stránka, ktorú čítate: http://www.priestornet.com/ (teda bez prídavku "blogspot"), môžete si ju objednať priamo z užívateľského prostredia svojho blogu za prijateľný ročný poplatok.

(Pomohol vám tento článok?  Máte už svoju stránku?  Dajte o tom vedieť!)

Súvisiaci článok: Majú blogy budúcnosť?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.