- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

14. októbra 2010

Citát týždňa (41/2010) – Mikuláš Sedlák

Všetky potencionálne problémy, vyplývajúce z finančnej krízy, sú daňou za ľudskú bezcitnosť, chamtivosť a nezodpovednosť voči budúcim generáciám. (...) Svetová hospodárska kríza a jej sprievodné javy jednoznačne ukazujú, že svet a teda i Slovensko potrebujú reflexiu spoločných mravných hodnôt. V inom prípade ovládne nás nihilizmus.
Mikuláš Sedlák (Kultúra č. 16/2010)

Môj komentár: Dá sa to povedať i tak, že súčasná kríza nie je iba problémom ekonomickým, ale aj, a v prvom rade, problémom etickým.

2 komentáre:

  1. Ja si dovlím prilepiť niečo od Tomáša Bati z roku 1932:

    Příčinou krise je morální bída. Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek.

    V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku.

    Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání.

    Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry, technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Martin, ďakujem za trefný, výstižný citát...
    Múdre slová Tomáša Baťu sú v plnej miere aktuálne i dnes, len škoda, že čosi také od terajších podnikateľov a politikov nepočuť.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.