- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

8. januára 2011

Zrkadlo týždňa - 1/2011

Úvod bez prekvapenia - začal sa rok 2011. Odznel aj tradičný novoročný príhovor prezidenta Slovenskej republiky. S jeho obsahom nemôžem celkom súhlasiť (euro, zahraničné vojenské misie), ale pozitívne hodnotím zmienku o rodine a výzvu na spoločnú obhajobu národnoštátnych záujmov.

Nechceným novoročným darom je zdraženie viacerých tovarov a služieb. Mám však dojem, že sme si už na takéto "úpravy cien" a "reformy" zvykli a nebudeme ani veľmi protestovať.

Štvrtého januára sme mohli (ak tomu nebránila oblačnosť) pozorovať vzácny úkaz 78-percentného zatmenia Slnka. Žiaľ, oveľa menej vzácnym úkazom býva nielen v našich končinách zatmenie mysle...

Predseda Strany maďarskej koalície József Berényi požiadal o maďarské občianstvo - a predstavitelia nášho štátu iba cudne (čudne) mlčia. Ale ozvali sa niektorí novinári. Peter Morvay napríklad na túto tému v denníku Sme z 5. januára 2011 napísal:
"Je to smutný pohľad, ak sa z niekdajšieho liberálneho politika, neskôr schopného a pracovitého štátneho tajomníka ministerstva zahraničia stáva populistický politický cirkusant. Ťažko však inak nazvať šprint dočasného predsedu SMK, aby bol medzi prvými v rade na maďarské občianstvo."

Ja túto záležitosť nechávam nateraz bez komentára, ale možno ma k nejakému podnietite vy, ak pod tento článok vložíte svoje vyjadrenie.

2 komentáre:

  1. Novoročný prejav prezidenta som nepočúval, nebola situácia na zásadné stanoviská a ani som nič prevratné sa nedalo čakať.
    Počúval som dnes na troch najvyšších a zdá sa mi, že sa tá debata viedla celkom priamočiaro a inteligentne, až kým prezident nenahral na smeč premiérke a ona ako reakciu spustila verklík o bývalej vláde.
    K umelému typu dvojitého občianstva je ťažké sa vyjadrovať, lebo to signalizuje rozdvojenú osobnosť.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ten verklík so smutnou pesničkou o chybách a prehreškoch bývalej vlády spúšťa každá vládna garnitúra, už sa z toho stala nepekná tradícia. A niekedy hrá počas celého volebného obdobia.
    Tak sa mi vidí, že by bolo lepšie menej často striedať ľudí pri kormidle...

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.