- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

22. marca 2011

Cesta k vnútornej rovnováhe (5)

Rady odborníkov ako získať a udržať si vnútornú rovnováhu, ktorá je predpokladom šťastia, úspechu i dobrých medziľudských vzťahov

MOTTO: Sebadôvera áno, sebectvo nie.

Alan Loy McGinnis je americký psychológ a autor viacerých úspešných publikácií. V USA sa stal známym aj z rozhlasu a televízie. Jeho kniha s názvom Sebadôvera vyšla v slovenčine už dávnejšie. V kníhkupectve ju teda asi nenájdete, možno v knižnici, prípadne v antikvariáte alebo u známeho. Tak či onak, v nasledujúcich riadkoch sa vám ju pokúsim priblížiť.

Kniha prináša praktické odporúčania i poučné príbehy. Autor píše o tom, ako pracovať na sebe, ako sa vysporiadať s odmietnutím, ako rozvíjať svoju jedinečnosť... Jeho prístup k téme je síce na môj vkus trochu povrchný, obmedzujúci sa viac-menej na všeobecne známe pravdy a poučky; niekomu to však môže postačovať, a náročnejší čitateľ si zas tvorivo vyberie to, čo potrebuje doplniť do mozaiky svojich poznatkov a vedomostí.

Prirodzene - a samotný autor to konštatuje v úvode - "táto kniha neposkytuje úplnú odpoveď na to, ako získať sebaúctu", ale to nemožno očakávať od žiadnej publikácie ani prednášky či filmu... Sebaformácia je celoživotnou úlohou každého človeka, ktorý vedome prevzal zodpovednosť za svoj život a chce rásť až k hraniciam svojich schopností.

Niekoľko odporúčaní A. L. McGinnisa:
- Zamerajte sa na svoje potenciálne možnosti a nie na to, v čom ste slabý a čo vás obmedzuje.
- Nahraďte deštruktívnu sebakritiku pozitívnym zhováraním sa so sebou.
- Vyhľadávajte ľudí, ktorí vám pomôžu v ďalšom raste.

Literatúra: Alan Loy McGinnis: Sebadôvera; Liptovský Mikuláš, Tranoscius 1996

Súvisiaci článok: Cesta k vnútornej rovnováhe (4)

2 komentáre:

  1. Som opatrný pri radách psychológov zo Západu i z Východu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Wabt, taký postoj mi je sympatický. Opatrnosť a obozretnosť je na mieste. Najhoršie je, keď niekto na základe jednej knihy či autora hneď mení (?) svoj postoj k životu. Človek by sa nemal ohýňať ako trstina vo vetre... Na druhej strane, celoživotné kritické zbieranie podnetov a vedomostí, rozširovanie si obzoru - to je vec užitočná.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.