- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

4. júla 2011

Anketa: Človek a internet (5)

Letná anketa PriestorNetu na tému Človek a internet

Aký je váš vzťah k internetu a v čom vidíte klady a zápory jeho rozšírenia? Využívate ho pravidelne? Máte svoje obľúbené internetové stránky?

Peter Kubica - spisovateľ:
Patrím síce k dennodenným používateľom internetu, ktorý sa stal neoddeliteľnou súčasťou manažérskej práce, ako aj pôsobenia v kultúre, avšak stále dúfam, že nie som jeho otrokom. S obavami pozorujem svojich súčasníkov, o mladšej generácii ani nehovoriac, ako nekriticky, hltavo a neobmedzene konzumujú virtuálnu realitu. Namiesto toho, aby sa stretli so skutočnými priateľmi, ktorých býva sotva ako prstov na jednej ruke, holdujú stovkám, ba až tisíckam priateľov na internete. Kedysi sa ľudia spolu zhovárali, dnes si len mailujú, chatujú, facebookujú, skypeujú.
Možno som romantik, ale stále túžim ľudí stretávať, dotknúť sa ich, hoci len slovom, a prežívať radosť zo skutočnej spolupratričnosti. A to nehovorím o knihách, ktoré v zmutovaných podobách využívajú rôzne nosiče, no ja si nedokážem predstaviť, že by som si sadol na lavičku, ku káve, či len tak vo vlaku, a nevytiahol by som si tú ošúchanú, stáročiami overenú knihu v klasickej pevnej väzbe.
Je to priam pôžitok listovať si v stránkach kníh, ponárať sa do nich, putovať nimi a čerpať múdrosti zo slov. Internetové stránky mi nedokážu nahradiť tieto pocity, ale je mi jasné, že pokrok nejde zastaviť. Ak si teda mám vybrať z virvaru internetu, tak napríklad je to aj stránka, ktorú práve čítate, čiže náš priestor(Net), alebo internetové stránky a blogy mojich spisovateľských kolegov (Ján Maršálek, Miloš Jesenský, Katarína Džunková) či stránky Katolíckych novín a Kultúry.

Ak vás zaujala odpoveď Petra Kubicu, prečítajte si rozhovor s ním, prípadne navštívte jeho osobnú stránku: peterkubica.sk.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.