- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

28. januára 2012

Svedectvo času vyšlo knižne

Zrkadlo týždňa - 4/2012

Momentka z podujatia, v strede autor
Mojou udalosťou tohto týždňa bola prezentácia knihy Svedectvo času, ktorej autorom je filozof a publicista Vlado Gregor.
Slávnostné predstavenie publikácie sa konalo 24. januára v bratislavskom Klube spisovateľov. Účasť bola hojná - medzi desiatkami prítomných boli aj politici, literáti a klerici, ľudia verejne viac či menej známi, aj neznámi, starší i mladší...

Vydavateľ predstavuje novú knihu
Podujatie moderoval vydavateľ a zodpovedný redaktor vydania Pavol Stano (vydavateľstvo Post Scriptum). V oficiálnej časti programu dostal slovo don Anton Srholec, potom vystúpil emeritný arcibiskup-metropolita Mons. Ján Sokol a napokon samotný autor. Ďalšie príhovory zazneli v následnej diskusii.

Vlado Gregor je osobitý mysliteľ - jeho úvahy prechádzajú nielen hlavou, ale i srdcom. V knihe (na strane 382) píše:
- Svoje úvahy som nikdy neadresoval inteligencii ako profesii a sám nie som "zamestnaním inteligent". V prvom rade píšem pre ľudí, ktorým sa krivdí a ktorí často nemajú možnosť sa brániť. Preto mnohé z mojich úvah znejú možno jednoducho a neučene. Je to tvrdé pre jemné uši nazývať veci pravými menami, ale asi to občas treba.

Vlado Gregor vie načúvať
A na inom mieste nepriamo poukazuje na ďalší rozmer svojho uvažovania, rozmer hlboko ľudský a kresťanský (strana 428):
- Vďačnosť je veľmi vzácna vlastnosť, ale nie tá farizejská, ktorá ďakuje za to, že "nie som ako ostatní". Človek má byť vďačný za všetko a hlavne za to, že existuje a vníma. Často máme totiž sklon považovať veci za samozrejmé, pričom ani tá najmenšia maličkosť samozrejmá nie je.

Kniha Vlada Gregora Svedectvo času stojí za prečítanie.
A do vašej pozornosti dávam aj rozhovor s autorom.

Poznámka: Fotografie - Panoimage.sk.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.