- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

30. marca 2012

Novodobí zaklínači

Zrkadlo týždňa - 13/2012

Dnes máme alebo chceli by sme mať na všetko odborníkov. Ale chýba nám hodnotové ukotvenie, a tak nám pritom unikajú podstatné súvislosti. Poukázal na to už Chesterton, dovolím si ho parafrázovať: Nemyslite si, že keď ľudia prestanú veriť v Boha, nebudú veriť ničomu, naopak, budú schopní uveriť hocičomu. Aj zaklínačom a kaukliarom v prestrojení za odborníka.
Dlhodobo sa napríklad ozývajú hlasy požadujúce vládu odborníkov, zdanlivo múdre, lenže štát potrebuje predovšetkým vládu, v ktorej budú ľudia čestní. Veď načo sú nepoctiví odborníci? Aby nás odborne okrádali?

Osobitnou skupinou takzvaných odborníkov sú rýchlokvasení špecialisti, absolventi pochybných škôl a inštitútov. Pred časom som začul v rozhlase rozhovor s takou odborníčkou, týkal sa jarných zvykov a sviatkov. Vrcholom jej vystúpenia bol výrok, že súčasťou predveľkonočného týždňa je popolcová streda, zelený štvrtok, veľký piatok... Aj sa vzápätí ozval jeden poslucháč a snažil sa poukázať na omyl, ale redaktorka ho profesionálne pohotovo zahriakla s tým, že prizvaná odborníčka predsa vie, čo hovorí.
Ak chcete odborníka-zabávača vidieť a počuť, s veľkou pravdepodobnosťou sa vám to podarí pri sledovaní televíznych novín (na stanici nezáleží). Keď sa ho na niečo spýtajú, rád odpovie - s vážnou tvárou, akoby svetu oznamoval niečo prevratné, vysloví nejakú frázu alebo banalitu či samozrejmosť typu "zvýšenie cien pohonných látok sa odrazí v zvýšených nákladoch prepravcov". Pardon, chce to opravu! Trendový odborník určite nepoužije výraz zvýšenie, ale navýšenie. Lebo odborník je odborník.
Mimochodom, všimli ste si, že najuznávanejšími odborníkmi na demokraciu sú bývalí marx-leninskí politruci?

4 komentáre:

  1. Všímame si a je to tak hlavne u niektorých "analytikov" v TV. A ešte jeden rys sa dá v TV pozorovať, s akým potešením "TV celebrity" oznamujú zvyšovanie cien vo všetkých oblastiach.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nepochybujem o tom, že niektorí a možno viacerí si "všímajú", ale stále je to (a bude?) menšina.

      Odstrániť
  2. Všetky správy sú jedna veľká manipulácia. Treba mať hodne nadhľadu a vedieť si vybrať to, čo je ,,neviditeľné", schované až za slovami a zreteľné až vtedy, ak si to dáme do súvisu s predošlými udalosťami a vlastným pozorovaním a poznatkami.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.