- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

10. apríla 2012

K Veľkej noci

(Úvaha Vlada Gregora)

Pri príležitosti Paschy zhoďme neúprimné masky!


Pri  najväčšom kresťanskom sviatku by sme si mali hlbšie uvedomiť živú realitu Božej prítomnosti v našich životoch, či ju už vnímame cez Krista, Máriu, prorokov, svätcov, alebo „len“ našich spolublížnych. Kristus je naozaj Emanuel – s nami je Boh, a to permanentne a naveky.
Opäť sa blíži 18. apríl, deň popravy prezidenta a kňaza Jozefa Tisa. Tí hierarchovia a politici, ktorí nevedia oceniť, koľkým tento človek konkrétne pomohol a koľko obetoval za tej najhroznejšej vojny, vrátane vlastnej hanby, sú buď lumpi alebo naivní ľudia. Obávam sa, že tých prvých je viac.
My sme síce malý národ, ale nemôžeme si dávať predpisovať vlastnú filozofiu dejín, dokonca poniektorí  sa dávajú poučovať aj od tých dvakrát početnejších. Pamätám si živo, ako sa po roku 1968 mnohí astronomicky rýchlo pokakali, krajšie povedané normalizovali. A to tu tie tanky len zopárkrát vystrelili. A vy mladší si uvedomte, že tentoraz stačí Bruselu len zakývať prstom a padne vláda!
Vrátim sa k tej našej prvej Slovenskej republike. Otec študoval hneď po vojne v Banskej Bystrici a v roku 1950 ho šikovali na 3,5 roka do PTP, takže mnohé informácie mám doslova z prvej ruky. Mnohí akoby sme zabudli aj na to, že len za hladomoru na Ukrajine tesne pred vojnou, ktorý organizoval nemilosrdný Lazar Kaganovič, zahynulo sedem miliónov kresťanských „podľudí“...
Dominus flevit (Pán zaplakal), ale hádam nielen nad Jeruzalemom!
Z hľadiska týchto a podobných a stále obludnejších manipulácií a demagógií je hrozná a nepochopiteľná tá rozhádanosť kresťanských cirkví, menovite tej západnej a východnej polovice kresťanských pľúc. Keď mám spomenúť brvná vo vlastných očiach, napadnú mi dve: “Kladivo na čarodejnice” a vyplienenie kresťanského Konštantinopolu križiakmi. Bojujme spolu proti našej spoločnej osprostenosti a neúprimnosti a naozaj verme tomu, že náš “leader” voistinu voskres a resurrexit sicut dixit.

Autorom príspevku je Vlado Gregor. Prečítajte si aj rozhovor s autorom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.