- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

9. apríla 2013

Trvalo udržateľný deficit?


Žijeme v dobe „odborníkov“. Prostredníctvom tlače, rozhlasu, televízie, internetu sa nám prihovárajú všelijakí experti a analytici, špecialisti a poradcovia, odborníci takí aj onakí – a my ich počúvame, nahovárajúc si, že tak získavame prehľad a zadarmo aj múdrosť a dobré rady do života.

Chceme byť moderní a úspešní, preto potrebujeme na všetko odborníkov s novými názormi. Nebudeme sa predsa pridŕžať starých zatuchnutých noriem! Nebudeme na ekonomiku uplatňovať pravidlá malej násobilky! A tak sme dospeli k tomu, že normálny nie je vyrovnaný rozpočet, či dokonca šetrenie si na horšie časy, ale trvalý deficit. Áno, podľa vychytených odborníkov je život na dlh normálny a udržateľný, v každom prípade nevyhnutný.
Ale matematika nepustí. A zdravý sedliacky rozum hovorí iné. Darmo budeme presúvať čísla z kolónky do kolónky a z položky do položky. Darmo budeme vymýšľať a špekulovať, prižmurovať oko a zazerať na suseda – keď minieme viac než máme, staneme sa dlžníkmi.
::
PriestorNet :: niečo navyše.

2 komentáre:

  1. Ako toť nedávno nás americkí analytici odborne zanalyzovali, že aj Slovensko je na cyperskej ceste. Čo tým konkrétne mysleli, už nie je tak jasné.
    Nuž, ako brať slová takých analytikov, ktorí nezanalyzovali svou vlastnú ekonomiku a tá je doposiaľ exptrémne zadĺžená.
    Ľudia sa opäť musia naučiť, že mať všetko hneď a okamžite, je cesta obrovského existenciálneho rizika. Pokiaľ ,,nepadnú na hubu", ako sa zvykne ľudovo vravieť, nepoučia sa. Rizikom však je, že sa môže stať, že sa už ani nepostavia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Alebo: Krachujú niektoré banky, ktoré nedávno prešli "prísnymi medzinárodnými testami". Tie testy riadili, pravdaže, odborníci.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.