- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

10. decembra 2013

Honba za mamonou

(Z Pisárovho glosára)
Terajšia finančná a hospodárska kríza je logickým dôsledkom nemorálneho konania v ekonomickej sfére a v ostatných oblastiach spoločenského života.
Niekto sa nám snaží (ešte stále) nahovoriť, že život na dlh je normálny. A presviedča nás o potrebe stále väčšej liberalizácie trhového prostredia. Napohľad prepracovanými a bezchybnými teóriami sa zakrýva pravda a všadeprítomná reklama roztáča špirálu konzumu. Ale jednoduché počty vždy platili, platia a budú platiť – ani tá najprešpekulovanejšia ekonomická teória nedokáže zvrátiť pravidlá malej násobilky.

Ľudia vo veľkom nakupujú, konzumujú, tvoria odpad. Aby si to mohli dovoliť, pracujú (mnohí) od svitu do mrku; zarábajú, no ešte viac míňajú, zadlžujú sa. Pôžičky a debetný výber hotovosti sa stali súčasťou nášho životného štýlu. Banky financujú pochybné megalomanské projekty, napríklad výstavbu luxusných bytov a drahých viacfunkčných budov, ktoré zostávajú z veľkej časti nevyužité – veď koľkí majú tisíce eur na prenájom alebo státisíce na kúpu?!
Rozmáhajú sa špekulatívne finančné operácie, peniaze sa dookola požičiavajú, prepierajú a po účtovníckych trikoch presúvajú a (u niekoho zdanlivo, u niekoho naozaj) množia. Ale matematika nepustí a zdravý sedliacky rozum napovedá, že takto to donekonečna fungovať nemôže. Účet raz bude musieť niekto zaplatiť. Pravda, vždy sa nájdu takí, čo na kríze či akejkoľvek inej pohrome zarobia. Možno aj tentoraz budú účet platiť tí chudobnejší a menšina bohatých a bezcharakterných bude ešte bohatšia. Skôr či neskôr sa však sociálne napätie bude musieť uvoľniť. A z histórie poznáme aj dosť bolestivé spôsoby takého uvoľnenia.
Dozrel čas na vážnu úvahu a hľadanie zodpovedného riešenia. Je zrejmé, že hospodárska kríza je vo svojej podstate krízou etických hodnôt – aj tu, tak ako napokon v každej oblasti života, je prvoradá a najdôležitejšia morálka. Nekontrolovaná túžba po bohatstve spôsobila už veľa zla. No netreba hádam strácať nádej, veď v každej kríze je skrytý zárodok obrody.
::
Bohdan Pisár glosuje: Nabudúce o falošnej dobročinnosti.
::
Predchádzajúca glosa: Bulvárnosť naša každodenná.
::
PriestorNet: Niečo navyše.

1 komentár:

  1. Účet vždy platia tí, ktorých je veľa, lebo ich je veľa. Aj za revolúciu platia vždy tí najslabší, lebo ich je veľa. Výslednom revolúcií býva len výmena skupiny, ktorá vládne. Nie dav tvorí revolúciu, ale jej "lídri", aj skutoční lídri v pozadí. Ľudia a zmena ideológie sú len prostriedkom na získanie moci. Niečo sa tým na chvíľu zmení, ale potom sa vráti do starých koľají. Možno premyslenejších, ale s rovnakými, či podobnými cieľmi.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.