- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

4. októbra 2015

Nevieme, čo činíme?

Vlado Gregor
Málokedy si uvedomujeme, nakoľko nám Ježiš dáva príklad nielen svojou smrťou na kríži, ale už príbehom svojho narodenia na slame. V dnešnej dobe by sa takéto okolnosti a ťažkosti zrejme riešili potratom... Milí moji, sú to tvrdé slová, ale ak nie je manželský sľub posvätný, tak nie je posvätné nič.
Hovorím teraz hausnumero – máme okolo dvetisíc protestantských cirkví a cirkvičiek, a naozaj nechápem vehementný a cieľavedomý záujem urobiť z Cirkvi katolíckej ďalšiu protestantskú denomináciu, možno dvetisíc pätnástu.

Naháňame sa, plahočíme sa a dostávame sa len do väčšieho bahna, pachtíme sa a nemáme a nedosahujeme to, čo chceme a po čom túžime. Týka sa to mužov aj žien, a je nebývalým spôsobom ponižovaná ich charakternosť a zdržanlivosť. Rozbiť všetky ideály a vzory je ľahké, ale aké ťažké je vypiplať nové – a či ich vôbec inovovať dokážeme a stihneme?!
Bratia a sestry, píšem vždy krátko, ale tentoraz ešte kratšie, lebo už nemám síl na viac slov. Robme si, čo chceme, ale nedivme sa potom, že sa vospolok dostaneme tam, kam nechceme. Zbožňujeme násilie, náhlenie, výlučnosti, výnimky a rozdelenia a z nášho budúceho spoločného ovčinca je akési úbohé, zriedené a zmučené torzo.
Asi to naozaj potrebujeme, takto padnúť, aby sme sa spamätali. Neprestávam sa čudovať a diviť, že sa už nezhrozíme a nezastavíme pred ničím. Keď sa tak pozerám a sledujem, ako sa dajú ľudia ľahko zmanipulovať, strácam o ľudstve vysokú mienku, obdivujem metódy Otca lži a som zhrozený, akú má s nami ľahkú, noblesnú a nenápadnú prácu.
Nahovárame ľuďom, že všetko je ľahké a smiešne a nič nie je hriešne, a tak tomu veľkému Nepriateľovi, ale aj malým nepriateľom a škodcom ľudstva uľahčujeme ich prácu, ich nepekné, hnusné či pomýlené ciele. Pevne verím, že iba nevieme, čo činíme, pretože ak by sme spomenuté tendencie presadzovali zámerne, nebude nám odpustené a je s nami amen, a to úplne zaslúžene.
KYRIE ELEISON! CHRISTE ELEISON!
PANE, ZMILUJ SA! KRISTE, ZMILUJ SA!

2 komentáre:

  1. Anonymný4.10.15

    Nazdávam sa, že Otec lží sa z toho všetkého v posledných dňoch iba teší, ako jeho taktika ľahko vychádza...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dátum publikovania článku sa mi spája s liturgickým čítaním na ten deň – z Evanjelia podľa Marka:
    „Každý, kto prepustí svoju manželku a vezme si inú, dopúšťa sa voči nej cudzoložstva. A ak ona prepustí svojho muža a vydá sa za iného, cudzoloží.“ (Mk 10, 11–12)
    Zároveň, v nedeľu 4. októbra sa vo Vatikáne začalo riadne zhromaždenie Biskupskej synody o rodine. Dozrel čas na modlitbu!

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.