- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

15. mája 2016

Slovo na nedeľu (16)

Milovať znamená byť svetlom a teplom pre druhého.
(Agid Van Broeckhoven)
Pán nám prikazuje, aby sme milovali svojho blížneho ako seba samého. Navyše ešte pripomína: milujte aj svojich nepriateľov! Nám akosi slovo „milovať“ vyjadruje ten najvrúcnejší vzťah, aký môžeme mať s rodičmi, so svojimi deťmi a samozrejme – vzťah medzi manželmi. To sú naše najvyššie hodnoty a ľudia, ktorých sme schopní milovať z úprimnej a čistej lásky.
Sú to naši najbližší, ktorých si nesmierne vážime a ktorým za veľa ďakujeme... Myslím si, že to nie je nesprávne, keď povieme, že milujeme iba tých najbližších. Ako len vrúcne milujeme svoje deti! Kedykoľvek by sme boli schopní položiť aj svoj život, len aby sme ich ochránili. Manželia sa milujú takou láskou, ktorá aj „hory prenáša“.

A čo náš vzťah k Bohu? Dokážeme ho milovať ešte viac ako našich najbližších? Láska k Pánovi musí byť u nás na prvom mieste. Pretože Boh sa nám odplatí svetlom a teplom, ktoré môžeme zažiť v jeho náklonnosti. V jeho milosrdenstve a dobrote.
Keď budeme milovať Boha, keď pochopíme, že On je tou najväčšou milujúcou osobou, ktorú môžeme mať, vtedy pochopíme aj to pre nás dosť nepochopiteľné – požiadavku milovať svojich nepriateľov. Iba človek, pre ktorého je Pán na prvom mieste, môže zažiť blaženosť z pocitu, že všetci blížni, aj nepriateľ, sú tiež hodní našej lásky. Božie svetlo nám osvieti rozum a teplo nám zohreje srdce. Staneme sa lepšími. Takými, pre ktorých milovať znamená – rozdať sa a počúvať Boha vo všetkom.
::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (15)
::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

2 komentáre:

  1. Anonymný15.5.16

    Myslím si, že aj nábožensky veriaci môžu len predstierať lásku k abstraktnej tvorivej sile vesmíru - Bohu. A určite majú mnohí problémy aj s láskou k svojim najbližším, ak ide o majetok.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skutočne, máte pravdu: aj nábožensky veriaci sú len ľudia – slabí a hriešni.
      Sila a veľkosť kresťana je v tom, že si svoju slabosť a hriešnosť uvedomuje a chce s pomocou Božej milosti svoje obmedzenia a hriešne sklony prekonať.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.