- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

18. júna 2016

O Bomburovu šabľu

Milan Kupecký
Bomburova šabľa v zrekonštruovanej synagóge
Kremnické gagy, Novomestský osteň, Fraštacký trň a Bomburova šabľa: to sú známe humoristické podujatia, ktoré sa na Slovensku organizujú pravidelne a zaujímajú významné miesto v tejto oblasti kultúry. V týchto dňoch sa jedno z nich – Bomburova šabľa – konalo vo vynovenej breznianskej synagóge, jeho súčasťou bolo slávnostné vyhodnotenie 21. ročníka medzinárodnej súťaže kresleného humoru a satiry O Bomburovu šabľu.
Do súťaže, na tému Škola – základ života, prišlo 190 prác od 127 autorov z Českej republiky Nemecka, Poľska, Rakúska, Ukrajiny, Uzbekistanu a Slovenska.

V kategórii do pätnásť rokov (prišlo 105 prác od 101 autorov) prvé miesto získala Viera Kováčiková zo Základnej školy s MŠ Pionierska 2 v Brezne. Na druhom mieste sa umiestnila Lenka Gábrišová a na treťom Nikolas Puška zo Špeciálnej základnej školy v Brezne. Okrem toho čestné uznanie získali Martin Brveník zo Základnej školy s MŠ Karola Rapoša v Brezne, Kristína Kuvíková a Alexandra Vojtásová z Gymnázia Jána Chalupku v Brezne. Do tejto kategórie okrem breznianskych škôl poslali svoje kresby aj žiaci so základných škôl z Beňuša, Ľubietovej, Kriváňa, ba dokonca z Rakúska.
Viera Kováčiková (12 rokov) - prvé miesto v kategórii detí

Víťazom v hlavnej kategórii nad pätnásť rokov a držiteľom zlatej Bomburovej šable sa stal Peter Sedlák z Prešova. Striebornú šabľu získal Henryk Cebula z Poľska a bronzovú Martin Barvirčák zo Svidníka. Čestné uznanie v tejto kategórii porota udelila viacerým: Vladimirovi Kazanevskému z Ukrajiny, Makhmudjanovi Eshonkulovi a Furkatovi Usmanovi z Uzbekistanu, Jiřimu Hiršlovi z Českej republiky a Andrejovi Mišanekovi z Popradu.
Ocenenia najúspešnejším karikaturistom odovzdal primátor mesta Brezna Tomáš Abel s predsedom poroty Petrom Zifčákom. Súčasťou vyhodnotenia súťaže bola aj vernisáž najúspešnejších prác, na ktorej boli prítomné aj delegácie partnerských miest. Vernisáž výstavy spestrilo vystúpenie Speváckeho súboru mesta Brezna a skupiny historického šermu Berezun.
O popularite súťaže O Bomburovu šabľu, ktorá je už niekoľko rokov neoddeliteľnou súčasťou Dní mesta Brezna, svedčí aj list, ktorý nedávno prišiel na adresu organizátorov od Igora Škrivára z Piešťan, v ktorom okrem iného píše: „Dvakrát som sa ako kresliar zúčastnil Bomburovej šable, ktorá bola počas Dní Brezna. Bol som po prvýkrát v tomto meste, ktoré ma očarilo. Fantastický sprievodný program na námestí i samotný scenár Bomburovej šable boli vynikajúce. Veľa humoru, nielen kresleného, krásnych kresieb, príjemní ľudia, vynikajúca atmosféra v synagóge...“


Výstava najúspešnejších kresieb Bomburovej šable 2016 v breznianskej synagóge potrvá do konca júna.
Milan Kupecký

Snímky: Daniel Rakyta a Milan Pivovarči

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.