- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

21. júla 2016

O profesoroch a taxikároch

Vlado Gregor
V čom spočíva opovážlivosť a nebezpečenstvo v smerovaní nielen sveta, ale aj katolíckej Cirkvi? Čo svedčí o erózii tej Skaly Petrovej, o ktorej veríme, že ju brány pekelné nepremôžu?
Sledoval som hádam pred mesiacom Vatikánsky magazín a bolo to v polospánku, pretože som bol značne unavený, už neviem, či z posúvania kníh, alebo montáže regálov. Išlo tam o stretnutie otca Františka s džinistami – a v priamom preklade som počúval, akí sme si všetci rovní, aké sú všetky viery rovnaké, ako treba byť tolerantní ku všetkým a ku všetkému a už mi tam chýbalo len to boľševické vsio ravno, alebo total egal... Podobne som bol ani nie nahnevaný, ale znechutený mudrovaním otca Tomáša Halíka, že všetci profesori z Oxfordu hlasovali za Európsku úniu, kým upratovačky a taxikári za odchod z nej.

Milí moji, neuvedomujeme si, že tá novodobá Babylonská veža je zámerne stavaná na protikresťanských zásadách a že európski komisári sa ani neunúvajú premenovať, aby sa odlíšili od tých boľševických? Nie od jedného človeka a nie od jedného kňaza som počul, že strach v Cirkvi je teraz oveľa väčší ako za komunistickej diktatúry a liberálne dusno začína byť nedýchateľné.
Pozrite sa, roky robím vo veľkej knižnici a išli mi cez ruky haldy kníh. Vidím, čo sa tvrdilo nie až tak dávno, tie reči o nepriateľoch ľudu a svetlých zajtrajškoch, o tisícročných ríšach, ktoré pretrvali desaťročia a o rôznych posvätných jednotách, priam adorovaní egalitarizmu v najbizarnejších formách. Úcta k originalite, úcta k hodnote kočišov a šoférov, roľníkov a farmárov, otrokov a robotníkov, bola a je pochovávaná zaživa a v meniacich sa, ale v podstate rovnako drzých a hlúpych variantoch.
To, čo sa hovorilo o diktatúre proletariátu, o morálnom kódexe marxizmu-leninizmu, ale aj o existencii nadčloveka a zrušení takzvanej otrockej kresťanskej morálky, sa vracia stále znova a úcta k nezmyslom je asi nevykoreniteľná. Tí, čo sa v nacizme vyhlasovali za elitu, pochádzali väčšinou z najhoršej spodiny a takisto budovatelia komunizmu patrili k tým nezodpovednejším a bezcharakternejším. Reči o vyššej rase a jasnej uvedomelosti, o výkonnosti triednej a či národnej avantgardy, sa vracajú v stále nových baleniach, a slogany o bratstve, rovnosti a slobode takisto.
Raz sme neuvedomelí, potom zase nedemokratickí, ale vždy sme my tí sprostí, ktorí tých nadľudí vozíme a po nich upratujeme. Po nie dlhom čase zalamujeme rukami a lámeme si hlavu, koľko hlúpostí, pokrytectva a zbytočnej škody dokážu vyprodukovať školení a vzdelaní, ale nafúkaní a tvrdohlaví učitelia dokonalosti.
Donekonečna sa rozprávalo o diktatúre proletárov, o proletárskom internacionalizme, o rozkvete čistej, vybranej a už konečne bezchybnej rasy. Akoby sme nechceli vidieť, že teraz sa tvrdia podobné nehoráznosti o pozitívnej diskriminácii, politickej korektnosti, rodovej rovnosti a príbuzných odrodách typu vsio ravno, total egal – a už konečne... Vždy z nich vychádza ako tá najtotálnejšia, najpokryteckejšia a najbojazlivejšia Cirkev katolícka. Áno, iste, my kresťania si uvedomujme aj svoje omyly a hriešne tendencie, ale bráňme sa proti tomu, aby sa nestali konečným a kompromitujúcim faktom!
KYRIE ELEISON! PANE, ZMILUJ SA!
Vlado Gregor
::
Rozhovor s autorom: Pasia z hľadania pravdy.

1 komentár:

  1. Katolícka cirkev je všeobecná, univerzálna a nie je teda viazaná na jednu kultúru, národ či civilizačný okruh. Svätý Otec František vyjadruje túto univerzalitu – katolicitu a osobitne nám Európanom svojím pôsobením pripomína, že náš pohľad nie je pohľadom celej Cirkvi. Treba nám s pokorou prijímať takú lekciu.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.