- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

24. augusta 2016

Deň obce v Radave

Milan Kupecký
Bohatý program i účasť napriek horúcemu počasiu
Slovom i obrazom vám, vážení čitatelia, priblížime podujatie, ktoré sa v obci Radava uskutočnilo pred niekoľkými dňami, už po jubilejný desiaty raz. Je to podujatie už tradičné, ktorého vznik sa datuje rokom 2007, keď v Radave oslávili 770. výročie prvej písomnej zmienky o obci.
Bohatý kultúrny program, tak ako po každý rok, sa konal zväčša v strede obce. Začal sa programom pre tých najmenších vo dvore základnej školy: detskými hrami; nechýbali ani nafukovacie atrakcie, ktoré deti za sprievodu rodičov využili takpovediac naplno, dosýta sa vyšantili a zabavili. Tí skôr narodení sa medzitým mohli občerstviť čapovaným pivom a kofolou a nasýtiť gulášom, ktorý sa podával vo dvore obecného úradu.

Oficiálne sa Deň Radavy začal slávením svätej omše, počas ktorej si uctili známeho slovenského velikána, radavského rodáka Michala Meliška. Celebroval ju miestny pán farár Imrich Kováč. Neskôr sa  Radavčania sa sústredili v prírodnom hľadisku, aby si plne vychutnali bohatý kultúrny program. Význam podujatia podčiarkla účasť vzácnych hostí: predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Milana Belicu a podpredsedu SNS a poslanca NRSR Antona Hrnka, ktorí sa v rámci slávnostného príhovoru postupne spolu s ďalšími protagonistami programu prihovorili občanom. Ocenili nielen úsilie organizátorov, predstaviteľov obce, ale i ostatných, ktorí sa pričiňujú o to, že v obci pulzuje spoločenský život po celý rok. A nemysleli iba na nespočetné množstvo rôznych podujatí, ktoré sa v obci konajú...
Starosta obce víta vzácnych hostí

V kultúrno-spoločenskej časti sa vďačnému publiku, okrem iných, predstavili sestry Bacmaňákové z Oščadníce hrou na heligónkach. Ich konkurentmi boli členovia hudobnej skupiny Bystrická kasňa z Novej a Starej Bystrice, ktorí sa tiež predstavili hrou na heligónkach. Samozrejme, nemohlo chýbať ani vystúpenie domáceho speváckeho súboru Radavanka.
Radavanka

Nasledovalo vyhodnotenie súťaží, tentoraz o najkrajšiu predzáhradku a najvkusnejšie skrášlený rodinný dom v obci. Vyvrcholením Dňa Radavy, čiže tzv. zlatým klincom večera, keď už sa schyľovalo k neskorším večerným hodinám, bolo vystúpenie známej slovenskej speváckej dvojice Otto Weiter a Andrea Fischerová. Po ich vystúpení nasledovala diskotéka, ktorú viedol DJ Andreas. Podľa slov starostu obce Mariána Chrenka sa tomuto speváckemu duu dostalo väčšieho aplauzu ako účinkujúcim v predošlých ročníkoch, a boli to nemenej známe spevácke hviezdy: Marcela Laiferová, Beáta Dubasová, Robo Kazík, Jadranka, Dušan Grúň, Kmeťoband a tiež skupiny Salco a Progres. A to je čo povedať.
Zapísal: Milan Kupecký
Snímky: Marián Manduch

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.