- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

14. augusta 2016

Slovo na nedeľu (29)

Hovor, Pane, tvoj sluha počúva!
(1 Sam 3, 9)
Naučiť sa počúvať nie je jednoduché. Často sme svedkami toho, že slová iných nás akosi nezaujímajú, nevšímame si ich. Trpíme „hluchotou“, ktorú môžeme nazvať aj nezáujmom, nevšímavosťou voči druhým.
Viem, nie je vždy čas na to, aby sme mohli počúvať druhého, vypočuť si jeho slová, sťažnosti trápenia, ale aj prejavy radosti. Neuvedomujeme si, že nevšímavosťou môžeme často iných uraziť, zahanbiť. Po našom nezáujme o ich slová sa môžu utiahnuť do seba a stať sa bojazlivými povedať svoj názor. Tak isto je to aj pri počúvaní nášho Pána.

Poviete si, ako môžem počúvať Jeho slová, keď nič nepočujem? Áno, stáva sa to veľmi, veľmi často. Sme hluchí, nepočujeme. Nechceme počuť, lebo Pánove slová sa nám stávajú nepríjemnými a neprijateľnými. Preto sa tvárime, že Pán nám nič nehovorí. Omyl. Fatálny omyl! Pán sa na teba neustále obracia a svojimi slovami ťa chce viesť po ceste, ktorá je pre teba tá najvhodnejšia. Pán nemôže za to, že my sa snažíme byť absolútne slobodní a konať všetko, čo sa nám zachce. Nechceme byť nikým napomínaní, usmerňovaní. V mene svojej egoistickej namyslenosti a pýchy si myslíme, že si vystačíme sami. Nič nám netreba. Žiadne rady a ponaučenia. A kdeže pokarhanie! To sa už vôbec nezmestí do nášho pyšného srdca...
Naučme sa pokory a skromnosti. Naučme sa počúvať Pána! Bude to len a len v náš prospech.
::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (28)
::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

1 komentár:

  1. Anonymný14.8.16

    Rady a ponaučenia by mali počúvať, akceptovať, obidve strany.
    A ten Pán, by malo byť naše svedomie.

    Vyvolení

    Si vyvolený Bohom.
    To lichotí sebeckej duši primitíva.
    Vypni hruď do nadutosti,
    predstieraj cit lásky, skromnosť,
    veď Boh na teba sa díva.

    Volám slovom, žitím,
    je to blud a fáma.
    Málokto však čuje.
    Uši hluchnú štopľom viery,
    mozog a um pochoduje
    do periférie.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.