- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

28. augusta 2016

Slovo na nedeľu (31)

Lebo láska k Bohu spočíva v tom, že zachovávame jeho prikázania. A jeho prikázania nie sú ťažké.
(1 Jn 5, 3)
Takýto krásny verš nachádzame v prvom Jánovom liste. Vysvetľuje nám vzťah Boh – my, ktorí musíme chápať v kontexte Božích prikázaní. Znamená to, že láska, čiže náš vzťah k Bohu, môže byť len vtedy ozajstná, pravdivá a skutočná, keď sa (my) budeme riadiť podľa prikázaní, ktoré poznáme ako Desatoro. K tým prikázaniam ešte musíme pridať aj učenie nášho Pána Ježiša Krista. Tvorí neodmysliteľnú súčasť Božích „noriem“, ktoré by sme mali dodržiavať a riadiť sa nimi v našom živote.

Je to také ťažké? Je také ťažké zachovávať tieto prikázania? Apoštol Ján nám napísal svoj odkaz: A jeho prikázania nie sú ťažké. Naozaj, nie sú tie prikázania priťažké? Môžeme ich napĺňať bez toho, aby nám to spôsobovalo nejaké ťažkosti?
Myslím, že všetko je postavené tak, aby sme problémy zvládli. Boh predsa pred nás nekladie niečo, čo by sme neboli schopní splniť. Pozná nás dokonale, je predsa naším Stvoriteľom! Určite vyžaduje iba toľko, koľko sme schopní spraviť. Z toho dôvodu by sme nemali byť už dopredu smutní z prípadného neúspechu. Naše zlyhanie môžeme predsa počas života napraviť. Boh nám dáva toľko možností na opravnú skúšku, ktorá je ukrytá vo sviatosti zmierenia... Netreba zúfať, ale veriť si!
::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (30)
::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

3 komentáre:

  1. Anonymný28.8.16

    Pekné a dojímavé čítanie, vždy v nedeľu, ktorá je sviatkom nás Kresťanov. Človek riadiaci sa týmito slovami napísaných v nedeľných príhovoroch k veriacim nemôže byť zlým človekom. Nezištne prispievam na tento portál z presvedčenia, hoci by som privítal, keby sa angažovalo v ňom viacero prispievateľov hoci i neveriacich, angažovaných pre dobro ľudstva, veď svet sa globálne rúti k samo zničeniu, vulgárne povedané do priepasti. Milan Kupecký, publicista, humorista

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V jednoduchosti je krása i pravda. Pravda je v podstate vždy jednoduchá, hoci sa to tak nemusí zdať, hoci mnohí tú jednoduchosť popierajú. Ako sme si mohli dnes vypočuť v kostole: „Na rany pyšných nieto lieku... (Sir 3, 30).

      Odstrániť
  2. Anonymný28.8.16

    Ďakujem za povzbudivé a obohacujúce autorove slová. Ako povedal ktorýsi človek, pokora je pravda. A pravda býva jednoduchá, rovnako ako pokora.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.