- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

9. októbra 2016

Slovo na nedeľu (37)

Slávu od ľudí neprijímam.
(Jn 5, 41)
Aké obrovské množstvo ľudí túži po sláve! Chcú byť iní ako tí – „obyčajní“, o ktorých sa nič nevie, ktorí splývajú v anonymite davu. Ľudia chcú byť slávni, viditeľní. Aby si ich každý všimol, aby boli obdivovaní. Aby sa o nich písalo. Aby boli v televízii, v rozhlase. Chcú byť na prvých stránkach novín a časopisov. Sláva je pre nich všetko, podriaďujú jej všetky svoje zmysly, celý svoj život.
Často si kladiem otázku – prečo? Má význam byť slávny a deliť sa o svoje súkromie s ostatnými? Má význam byť verejnosti na očiach a tým podliehať všetkým náladám, ktoré na nás prenášajú obdivovatelia?

Slávni ľudia sú v podstate dosť nešťastní. Možno by chceli byť opäť „normálnymi“, takými „obyčajnými“ a viesť jednoduchý (obyčajný) život. Možno aj toto mal na mysli Pán Ježiš, keď odmietol „slávu od ľudí“. Bola pre neho ničím. Nemala žiadnu cenu. Nevšímal si ju a ani ju neakceptoval. Nijako sa v tomto nechcel odlišovať od svojich učeníkov, hoci si bol vedomý svojho pôvodu... Neprijímal žiadnu zvýšenú pozornosť, často sa utiekal na miesta, kde bol sám a mohol premýšľať, modliť sa... Chcel žiť tak, ako žili iní. 
A v tom je ukrytá výzva aj pre nás: netúžme po sláve, nepodliehajme pokušeniu byť slávnym a odlišovať sa od iných. Venujeme sa svojej rodine, priateľom... Žime tak ako náš Pán. A tá sláva... tá raz príde...
::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (36)
::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

1 komentár:

  1. Anonymný16.10.16

    Zase raz hodnotné a zmysluplné autorovo zamyslenie, ako každú nedeľu... :)

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.