- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1. januára 2017

Slovo na nedeľu (49)

Keď diabol skončil všetko pokúšanie, na čas od neho odišiel.
(Lk 4, 13)
V súčasnosti sa otázke „diabla“ venuje občasná pozornosť. Najviac názorov je takých, že diabol je len číry výmysel ľudskej fantázie a v dnešnej modernej dobe nemá žiadne opodstatnenie. Diabol sa tak spomína len vtedy, keď niektorí autori a tzv. vykladači pravdy píšu o ňom s posmechom. Kresťanov upodozrievajú zo „stredovekých“ manierov a vysmievajú sa z nich. A tak radšej mnohí už diabla vyčiarkli zo svojho života. Pristúpili na hru ateistov, ktorým sú všetky poznatky o diablovi na posmech. Alebo ho vykresľujú ako „čerta s rožkami“, ktorý tak môže ovplyvniť iba správanie detí, keď ich postrašíme, aby boli dobré.

Omyl! Fatálny omyl! Všetky postavy, ktoré sú opísané v Písme, sú pravdivé. Žili a žijú medzi nami. Ovplyvňujú naše správanie. Diabol nemá „rožky“, ale má skazenú dušu, ktorá túži iba po tom, aby iného presvedčila, že Boha sa nemusí báť, že Boh neznamená nič. Iba ty – ty si jediný a môžeš sa správať tak, ako sa ti zachce. Môžeš byť vo večnom súboji s Bohom...
Účinky diabla sú možno spočiatku malé, neviditeľné, ale neustále sa opakujúce. Diabol ťa chce mať vo svojej moci a je veľmi trpezlivý. Dokáže čakať a čakať, pokiaľ nenájde niektorú z tvojich slabých stránok. Ak túžiš po bohatstve, diabol ti ho zabezpečí, ale nikdy nebudeš mať z neho radosť. Nakoniec všetko tvoje bohatstvo vyjde nazmar. Ak túžiš po sláve, diabol  ti ju zabezpečí, ale zašpiníš si tým svoju dušu. Naozaj, diabol ti pomôže splniť sny. Ale zaplatíš veľkú cenu – stratíš svoju dušu. Stratíš vieru v Boha. Budeš zatratený a nakoniec zostaneš opustený a sám, bez pomoci druhých.
Diabla môžeš od seba odstrčiť. On je ako pes na reťazi. Môže ísť len toľko, koľko mu reťaz – čiže ty – dovolí. Nepodceňuj účinky Zlého. On je vytrvalý a len „na čas“ od teba odíde. Ale keď zacíti tvoje pochybovanie, vráti sa a zaútočí opäť. Iba s pomocou Božou môžeš diabla od seba odohnať. Natrvalo!
::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (48)
::

Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.