- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

26. februára 2017

Slovo na nedeľu (57)

Lebo Boh neposlal Syna na svet, aby svet odsúdil, ale aby sa skrze neho svet spasil.
(Jn 3, 17)
Veľmi ľahko je človeka odsúdiť. Vytknúť mu všetky chyby, pohoršiť sa nad ním a miesto pomoci iba nad ním mávnuť rukou. A potom mu šplechnúť do tváre všetky naše výčitky, a tým ho najviac ponížiť. Robíme to radi. Týmto sa povyšujeme nad druhými a chceme ukázať našu vyspelosť, nenahraditeľnosť. Alebo to spravíme iba tak z rozmaru: ponížiť a ublížiť, to je predsa u niektorých bežné. Majú z toho radosť.
Odsúdiť je veľmi ľahko. Napraviť svoje zlyhania je už omnoho ťažšie... Ako si potom máme vysvetliť „úlohu“ nášho Pána – neodsúdiť, ale naopak – spasiť, čiže pomôcť, zachrániť?

Skutočne Boží Syn sa neprišiel nad nami „vyvyšovať“ ani ukazovať svoju nenahraditeľnosť a výnimočnosť. Prišiel preto, aby nám pomohol. Pravdaže, iba tým, ktorí to budú chcieť. Iba tým, ktorí ho budú verne nasledovať.
Máme na výber – ostaneme ľahostajní voči Jeho  poslaniu, alebo ho prijmeme. Verím, že nemusím napísať, aký je v týchto dvoch ponukách diametrálny rozdiel.
::

Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (56)

Robert Hakala (1958), básnik, publicista, autor duchovných zamyslení, prichádza s publikáciou, ktorá obsahuje tri pobožnosti krížovej cesty, alebo ako je uvedené v podtitule:
Tri zamyslenia nad utrpením a smrťou nášho Pána Ježiša Krista.

::

Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.