- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

25. marca 2017

Fašiangy a karneval

Autor článku
Malý návrat do predpôstneho obdobia
Fašiangy: obdobie od Troch kráľov až do polnoci pred Popolcovou (škaredou) stredou. Fašiangy sú charakterizované ako čas plesov, karnevalov, zábav a hlavne ako obdobie, keď sú stoly plné najrôznejšieho jedla, maškŕt a pitia. Potom nasleduje štyridsaťdňový pôst (zavedený koncom 4. storočia) – až do Veľkého piatku. Začiatok fašiangov má pevný dátum (6. január), jeho koniec je závislý na dátume Veľkej noci a býva v rozmedzí od polovice februára do konca marca.
Posledné tri fašiangové dni, teda nedeľa, pondelok a utorok do polnoci, sú na mnohých miestach spojené s tradíciou karnevalov. Počas týchto troch hlavných karnevalových dní konajú sa rôzne sprievody masiek, alegorických vozov, hudobných skupín, aby sa táto bujará veselosť zakončila tanečnou zábavou. (U nás sa toto obdobie končí „pochovávaním basy“ o polnoci v utorok.)

V súčasnosti je význam slova karneval všeobecný a nie je viazaný na presne stanovené obdobie. Najznámejšími tanečnými karnevalmi sú karneval v Rio de Janeiro a Benátsky karneval. Samozrejme, je množstvo menších karnevalov na rôznych miestach.

Náhoda chcela, aby som bol počas tohtoročného karnevalového obdobia v Holandsku, kde sa aj v tých najmenších mestách a dedinách konajú karnevalové sprievody, počas ktorých sa ľudia zabávajú a veselia. Takmer každý má na sebe masku, hýriacu pestrými farbami. Všade sa ozýva hudba, vidíte tancujúcich usmiatych ľudí a deti zbierajúce cukríky, ktoré „masky“ štedro rozhadzujú okolo seba.
Ale dosť už bolo slov, ponúkam niekoľko obrázkov...












Robert Hakala
::

P. S.
Možno patríte k tým, ktorých obsah tejto stránky zaujal.
Ešte viac dobrého čítania získate, keď budete odoberať náš e-mailový vestník:
podrobnejšie informácie.

1 komentár:

  1. Anonymný25.3.17

    Takýmito kultúrnymi akciami a tradíciami sa musia jednotlivé štáty odlišovať (a aj sa líšia). Aj my Slováci si takto musíme chrániť svoju identitu. V tomto neplatí žiaden multi. Je to úžasná prehliadka dokazujúca, že v Holandsku, či v Brazílii sa i napriek chudobe vedia úprimne zabaviť a tešiť. milan kupecký

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.