- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

23. apríla 2017

Slovo na nedeľu (64)

Lebo kto by si chcel život zachrániť, stratí ho, ale kto stratí svoj život pre mňa, zachráni si ho.
(Lk 9, 24)
Obetovať sa kvôli niekomu. Napríklad, matka sa „obetuje“, zostane doma a stará sa o svoje deti. Nepôjde do zamestnania, „obetuje“ svoju kariéru, pravidelný prísun peňazí a všeličo iné preto, aby bola nablízku svojim malým deťom. Iný sa obetuje tak, že odolá vábeniu sveta a zostane bývať so svojimi staršími rodičmi niekde v zapadnutom mestečku alebo dedine.
Takéto obety  sú veľmi krásne a dojímavé. Avšak najväčším darom je obeta, keď obetujem za niekoho (za niečo) svoj vlastný život. Áno, stávajú sa aj takéto prípady. Žena vie, že jej tehotenstvo môže vážne ohroziť jej život, prípadne jej ho aj vziať. Napriek tomuto veľkému riziku sa nevzdá a dieťaťu daruje život. Obetuje aj seba samu za milovaného potomka.

Aká je to obeta, keď som schopný stratiť svoj život za niekoho, koho poznám, milujem ho celým svojím srdcom, ale nikdy som ho nevidel? A navyše – obetovať ho za niekoho, ktorým mnohí iní pohŕdajú a presviedčajú ma, že tento „človek“ – Boh – ani neexistuje? Je to niečo neuveriteľné a zároveň vrcholne povzbudzujúce...
Obetovať svoj život za nášho Pána! Stratiť svoj život, obetovať sa! Aká úžasná sila vedie týchto ľudí? Aké musia mať silné presvedčenie – silnú vieru, aby toho boli schopní? Som v nemom úžase a skláňam sa pred nimi! Stratili svoj život a našli ešte lepší.
Pán na svojich verných nikdy nezabudne. Zachráni ich. Objíme ich a privinie si ich k sebe. Bude im dovolené uvidieť láskavú tvár Boha. Budú môcť spočinúť na veky vekov v Jeho blízkosti!
Robert Hakala
::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (63)
::

Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

1 komentár:

  1. Anonymný23.4.17

    Článok sa v záverečnej časti dostal do polohy účelovej abstrakcie, náboženskej ilúzie.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.