- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

27. augusta 2017

Slovo na nedeľu (82)

Tomu, kto sa chce s tebou súdiť a vziať ti šaty, nechaj aj plášť.
(Mt 5, 40)
V dnešnej dobe je množstvo súdnych sporov. Súdy sú maximálne preťažené. Súdne procesy trvajú dlhé roky. Niekedy sa zdá, že každý sa súdi s každým. Denne sa dozvedáme, že vznikajú nové súdne spory. Súdia sa ľudia medzi sebou, podniky a podnikatelia, štátne firmy, zamestnanci a zamestnávatelia...
Samozrejme, niektoré súdne spory sú nevyhnutné. Keď ide o ublížení na zdraví, rôzne zločiny, organizované zločinecké skupiny, súdny spor je nevyhnutný. Žiaľ, množstvo súdnych sporov sa týka najmä rôznych krádeží, ktoré by sa dali vybaviť aj iným spôsobom. Človek je však neoblomný a stoj čo stoj chce každého, kto mu nejako ublížil, čo najprísnejšie potrestať.

Také súdne spory pre rôzne malichernosti nesvedčia o naplnení Pánových slov. Nechcem teraz tvrdiť, že krádeže by mali zostať nepotrestané. To skutočne nie! Ale ísť sa súdiť aj pre banálne veci, ako napríklad drobné krádeže ovocia či zeleniny zo záhrady? V takomto prípade by bolo prospešné byť veľkorysým a radšej pátrať po tom, čo dotyčného viedlo k takémuto neuváženému činu. Možno by sme sa dozvedeli prekvapujúce príbehy ľudí, ktorí žijú na okraji spoločnosti... A nie vždy vlastnou vinou.
Buďme v takýchto prípadoch ľudskejší, majme viac pochopenia. Každé dobro, ktoré vykonáme, sa nám stokrát vráti.
::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (81)
::

Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

3 komentáre:

  1. Anonymný27.8.17

    Vo všeobecnosti žiaľ platí: Oko za oko, zub za zub! Ostatné mentorovanie je možno správne, ale takí sú už ľudia dnešnej degenerácie, v ktorých prevláda - závisť a nenávisť! Nechcem brať božie meno nadarmo, ale...Že sa na to vôbec pán Boh môže dívať! milan kupecký

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný27.8.17

      "ktoré by sa dali vybaviť aj iným spôsobom." Niektorí z vás, aj ja, som pamätníkom socializmu a viem, pracovné spory sa dali riešiť cez ZV ROH, OV ROH, KV ROH, URO, občianske spory cez MNV, ONV, KNV, príslušné ministerstvo, stranícke spory cez ZV KSS atď. a mohli sa cez stranu domáhať svojej pravdy aj nestraníci. Bola to ozaj občianska spoločnosť. Ale rovnako, ak občan nepochodil cez tieto inštitúcie, mohol sa obrátiť aj na súd. Mal som s tým osobnú skúsenosť, kde v konečnom dôsledku rozhodlo ministerstvo.

      Odstrániť
  2. Anonymný27.8.17

    Odpoveď "pamätníkovi": Česi by povedali: Ej, kde tie ľoňské snehy jsou...milan Kupecký

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.