- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

10. septembra 2017

Slovo na nedeľu (84)

Dajte si pozor, aby vás niekto nezviedol.
(Mk 13, 5)
Nie sme natoľko silní, aby sme sa nedali zviesť iným smerom, než akým chceme kráčať. Často sa nám stane, že sa dáme ovplyvniť a zmeníme názor. Príčiny sú rôzne. Niekedy sa iba nechceme konfrontovať s inými názormi a ustúpime, hoci nie sme o tom celkom presvedčení. Inokedy sa nám zdá, že náš názor nie je práve ten najsprávnejší a po krátkej úvahe a presviedčaní svoj názor vymeníme za iný.

Musíme si uvedomiť, že naša váhavosť a labilnosť je živnou pôdou pre rôznych ľudí, ktorí šikovne vedia ovplyvňovať iných. Nemusím ani písať, že práve v otázke viery sa mnohí z nás dajú „zahnať do kúta“ a svoj vlastný názor nevedia presadiť. Radšej zmĺknu, uzavrú sa do seba. Prípadne – a to je najhoršie – dajú sa ovplyvniť a katolícku vieru nedokážu obhájiť. 
Katolíci sú zatláčaní na okraj, len chabo sa bránia útokom, ktoré sa na nich pravidelne zo všetkých strán valia. Túto slabosť presne pomenoval Pán Ježiš Kristus, keď varoval svojich učeníkov, aby sa nedali zviesť, čiže aby neopustili cestu, ktorú Pán vyznačil svojím učením a skutkami.
Množstvo rôznych tzv. kresťanských analytikov sa nám snaží podsúvať svoje vlastné názory akoby to boli slová Pána. Vedia veľmi krásne hovoriť, presviedčať. Núkajú nám „smotanu“, ktorá je skysnutá. Núkajú nám polopravdy a prekrúcajú Pánove učenie. Nie okato, ale maličkými klamstvami, polopravdami a nenávistnými myšlienkami. Ich cieľ je v konečnom dôsledku iba jeden – zviesť ľudí z cesty Pána a nastúpiť cestu klamstva a ateizmu.
Aj dnes platí – nedajme sa zviesť! Buďme pevní a rozhodní v myšlienkach a činoch!
::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (83)
::

Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

2 komentáre:

  1. Anonymný10.9.17

    Ale vraj, len hlupák nezmení svoj názor, ak zistí, že je nepravdivý.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný15.9.17

    S tým možno len a len súhlasiť.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.