- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

28. decembra 2017

Svedčiť o Kristovi

Nech sa s nami a svetom hocičo deje, nemusíme byť bez nádeje
Vlado Gregor
Vzniká v tomto počítačovom veku akási móda anonymity. Sme ochotní svedčiť o Bohu a viere v neho, ale nie verejne a osobne. Čo nám však prikazuje Ježiš? „Kto sa hanbí za mňa pred týmto zlým a cudzoložným pokolením, za toho sa aj ja budem hanbiť pred svojím Otcom“ (Marek 8, 38 a Lukáš 9, 26). A ešte duplikuje:„Kto ma vyzná pred ľuďmi, toho aj ja vyznám pred svojím Otcom a kto ma zaprie, toho zapriem aj ja“ (Matúš 10, 32 a Lukáš 12, 8).
Prichádza totiž do módy aj u časti hierarchie tendencia uisťovať ľudí, že svedčiť o Kristovi a o katolíckej viere nie je prejavom odvahy, ale je to čosi nenáležité, ba až trápne. Ak sa však v ničom neodlišujeme od iných a nič osobitné netvoríme, načo vôbec existujeme? Mučeníci, svedkovia, martýri a nekompromisní vyznávači podľa niektorých „ctihodných“ vraj už vôbec nie sú potrební...

Naopak, myslím si, že svet našu odvahu a pevné presvedčenie potrebuje čoraz viac. Rozprával som sa práve dnes s odvážnym cestovateľom, ktorý mi hovoril, aký všeobecný a častý je v islamských krajinách strach zo smrti. Možno práve tento strach a snaha získať istotu záchrany motivuje moslimov k samovražedným atentátom. Oni majú totiž neadresného a viac prísneho Boha, nie toho konkrétneho a osobne milosrdného, aký sa nám zjavil v Ježišovi Kristovi. Buďme hodní tohto zjavenia a všetkého, čo z neho pre nás vyplýva!
Mnohí majú najväčšiu ťažkosť pri akceptácii, teda prijatí viery v tom, že si nevedia predstaviť, ako môže Boh riadiť a vnímať vesmír ako celok a popritom si všímať a registrovať každého človeka a možno aj každého živého a nevinne trpiaceho tvora osobitne a konkrétne. Nie veľmi dobre hrám šach, ale viem o tom, že sú šachisti, ktorí dokážu hrať simultánne, teda naraz, hoci aj s tridsiatimi ľuďmi. Pre šach je charakteristické aj to, že dobrý hráč v určitej fáze partie už približne vie, ako hra dopadne, aké sú najlepšie ťahy pre neho a aj pre súpera. A moderné počítače to už vedia analyzovať takmer dokonale a porážajú aj tých najlepších ľudských šachistov. Môžeme teda predpokladať, že aj Boh, vo svojej veľkosti, dokáže vnímať nielen začiatok „partie“, ktorú so svetom a s každým z nás rozohral, ale presne vie aj to, aký bude koniec, teda ako dopadneme my –  každý osobitne a tiež vesmír ako celok.
Som presvedčený o tom, že Stvoriteľ dal aj nám možnosť vnímať a predpokladať nielen to, ako dopadne naša osobná „partia“, ale tiež tušiť, ako dopadne to, čo sa deje a tvorí v čase a priestore okolo nás.
Toto nádejné a povzbudivé posolstvo sa začalo písomne zachytávať v knihe Genezis, pokračovalo v prorokoch, vrcholilo v plnosti časov v Ježišovi Kristovi a neprestáva účinkovať a rozvíjať sa ani teraz prostredníctvom dobrých, pokorných a svätých ľudí. Takíto naďalej menia  tento svet k lepšiemu a udržujú ho v permanentnej nádeji. Aj celá táto úvaha chce byť povzbudením a prejavením nádeje v reálne Božie milosrdenstvo, ktoré mne, vám, i nám všetkým pomáha prekonávať strach zo smrti a ničoty.
DUM SPIRO SPERO. KÝM DÝCHAM, DÚFAM.
Vlado Gregor
::
Rozhovor s autorom:
::

Ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

2 komentáre:

  1. Anonymný29.12.17

    Ťažko je svedčiť o niečom o čom nie som sám presvedčený a presvedčenie vyplýva z poznania. Avšak náboženstvá neposkytujú poznanie, ale ponúkajú vieru. Teda vôbec sa nečudujem rozumným hierarchom ich opatrnosti, či váhavosti.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný14.1.18

      Myslím, že viera a poznanie sa nevylučujú, pretože bez skutočného poznania Boha by bola viera, len tradičnou, naučenou, zdedenou. A taká viera dlho nevydrží pre toho, kto to myslí s Pánom Bohom vážne.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.