- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

15. decembra 2017

Všetko náhlivé a netrpezlivé je od diabla

Vlado Gregor
Aj keď je život krátky, je zlé v ňom robiť skratky
V čom je podstata rozumného konzervativizmu oproti pojašenému ľavičiarstvu? Ateizmus a revolúcie, reformy a radikalizmus, vyvolené sekty a stranícke predvoje majú ten spoločný znak, že sa nekončia dobre. Aj keď niekedy ich počiatočné perspektívy sa zdajú svetlé a počas zrodu vyriešia občas aj niektoré akútne a konkrétne krivdy a nespravodlivosti.U uzavretých, „dokonalých a čistých“, teda katarov, bogomilov, albigéncov a tak podobne, rovnako ako u rôznych revolučných avantgárd, ide o predpoklad, že nasilu, naraz a príkazmi dokážu meniť človeka k dobrému, alebo aspoň k lepšiemu. To je aj podstata takzvaného modernizmu, ktorý sa síce takto nazýva, ale jeho pokušenie v Cirkvi trvá už od najstarších čias.

Milí moji, všetko náhlivé a netrpezlivé je od diabla. Je to vždy heréza, ktorá tvorí sekty, ktoré nikdy nekončia v dobrom. Cirkev pretrváva stovky rokov práve preto, že sa snaží o realizmus a chce síce meniť živočíšnu a egoistickú podstatu človeka, ale nikdy nie násilne, rýchlo, akosi programovo a nekompromisne, skrátka hoci aj cez mŕtvoly.
Občas teraz vzniká nostalgia za socializmom a len pred pár dňami som zase počul od vzdelaného ekonóma, že režim to bol vlastne dobrý a všeobecne prospešný, akurát to chcelo slobodu náboženského vyznania a možnosť voľne cestovať. Apage Satanas! – Odíď pokušiteľ! Nezažil som už päťdesiate roky, ale skúsil som na vlastnej koži normalizáciu a v mojej duši to zanechalo trvalejšie stopy ako ťažký úraz na tele, ktorého následky cítim s pribúdajúcim vekom stále viac.
Dokonca sa už ani nie potichu hovorí o rehabilitácii Stalina. Je možné, že voči úplným a celkom bezohľadným beštiám typu Trockého-Bronštejna mal štipku a možno aj kus realizmu, ale takisto zbožňoval násilie a nekompromisný nátlak, rovnako išiel cez mŕtvoly ako jeho predchodcovia. Na podstate nariadení zhora za účelom vytvorenie raja na zemi nemohla nič zmeniť ani „super reformná“ prestavba, čiže perestrojka, o ktorej ľudová tvorivosť hneď na počiatku hovorila, že z nej bude „perestrelka“. Síce to nebolo až také horúce, niečo puklo a uvoľnilo sa, tak či tak prostý ľud v „sojuze nerušimom“ si všetky zmeny reálne odtrpel a aj pri terajších znovu úplne zásadných zmenách sa ešte stále z matičky Rusi uteká.
Isteže aj náboženstvo a Cirkev majú svoje chyby, boli aj zneužívané a plné pomýlených ľudí, ale predsa len nikdy netvrdili, že Boh je zbytočný, že my ľudia môžeme byť dobrí a lepší zo svojich vlastných síl a že nejaké odpustenie a pokánie sú znovu a zase archaizmy a atavizmy, ktoré už viac nepotrebujeme. V skutočnosti ich potrebujeme stále rovnako a vo veku zvýšených technických možností robiť zlo ich možno potrebujeme ešte viac.
Bez pokory, pokánia a vzájomného odpustenia podmieneného aspoň snahou o nápravu teda nemôže fungovať žiadne milosrdenstvo. Ani v tom najmodernejšom svete, pretože aj ten je v moci zla a máme úpenlivé odporúčanie sa z neho vydeľovať a neprispôsobovať sa mu. Aj keď máme pritom radi nielen seba, ale aj iných ľudí, ktorí sa v tomto svete rovnako trápia, hrešia a občas rozumne a často aj nerozumne sa snažia o všeobecné, teda katolícke dobro pre všetkých. Hovorí sa, že koho chce Boh potrestať, tomu zoberie mu rozum. Snažme sa, modlime sa a prosme, aby sa to nestávalo.
A NEUVEĎ NÁS DO POKUŠENIA, ALE ZBAV NÁS ZLÉHO!
(Advent 2017)
::
Váš názor nás zaujíma! Môžete ho vyjadriť formou komentára pod článkom. Ďakujeme.

1 komentár:

  1. Anonymný16.12.17

    Zaujal ma nadpis. Niektoré náboženstvá majú snahu všeličo personifikovať a tak vymysleli aj postavu diabla - predstaviteľa zla. Nezdá sa vám to detinské pán Gregor? Že by to bolo podľa Písma - buďte ako deti!

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.