- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

14. januára 2018

Slovo na nedeľu (101)

Keď potom Ježiš sedel v dome za stolom, prišli mnohí mýtnici a hriešnici a stolovali s ním a s jeho učeníkmi.
(Mt 9, 10)
Človek túži po dobrej spoločnosti. Vyberá si takých spoločníkov, ktorí majú dobrú povesť a sú zárukou, že s nimi prežije pekné chvíle. U Ježiša to bolo akoby opačne. Stoloval s mýtnikmi a hriešnikmi. Čiže, s ľuďmi z okraja spoločnosti, ktorí sa netešili dobrej povesti.
On – Boží Syn – a spoločnosť nehodných, hriešnych? Takých, s ktorými sa neradno ani rozprávať, nieto ešte s nimi stolovať? Odpoveď na túto otázku je veľmi jednoduchá:

Keď to videli farizeji, hovorili jeho učeníkom: „Prečo váš učiteľ jedáva s mýtnikmi a hriešnikmi?“ On to začul a povedal: „Lekára nepotrebujú zdraví, ale chorí.“   (Mt 9, 11–12)
Presne tak. Lekára – toho, ktorý ukáže novú cestu, cestu, ktorá vedie k Bohu, môže „naordinovať“ iba Ježiš. On nás prišiel obrátiť a spasiť. Je milosrdný a práve hriešnici sú tí, kvôli ktorým prijal ľudskú prirodzenosť a ... ktorého sme potom pribili na kríž...
::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (100)
::

Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

1 komentár:

  1. Anonymný14.1.18

    „Lekára nepotrebujú zdraví, ale chorí.“ A preto aj ja chodím medzi vás.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.