- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

13. februára 2018

Boží služobník Ján Havlík

(Pripomíname si 90. výročie narodenia)
Ján Havlík
Básnik Jozef Tomášik o Jankovi Havlíkovi napísal: „Prinášal obetu na paténe lásky.“ Výstižné slová, poukazujú na istú výraznú črtu jeho duchovnosti – pretože mu nebolo dopriate stať sa kňazom a premieňať na paténe chlieb na Kristovo telo, kládol na pomyselnú paténu svoj neľahký údel, svoje utrpenie, pričom „nenašiel viny na nikom, ani na tých, ktorí ho pre túžbu po Bohu mučili a týrali“ (z básne Neplačte, mamka).
Ján Havlík (12. februára 1928 – 27. decembra 1965) strávil veľkú časť svojho pomerne krátkeho života za múrmi väzníc a plotmi pracovných táborov. Všetka jeho vina spočívala v tom, že tajne študoval teológiu a držal sa svojho náboženského presvedčenia, odmietajúc praktiky komunistických mocipánov. Odsúdený bol za „trestný čin velezrady“.

Aj v tých najťažších chvíľach sa prejavoval ako čestný, zásadový a priamy človek. Biskup Viliam Judák o tom píše: „No práve táto priamosť, odvaha hovoriť za každých okolností pravdu bez najmenšieho náznaku uhýbania, špekulácie, taktizovania, uvádzala Jankových vyšetrovateľov, sudcov, bacharov, mučiteľov do zúrivosti, lebo cítili svoju bezmocnosť. Preto bol Janko všade vo väzení ,bitý ako žitoʻ.“ Zlé zaobchádzanie, vysiľujúca práca i mučenie zanechali následky. Keď Janka konečne 29. októbra 1962 prepustili, bol zoslabnutý a vážne chorý. Trpel, ale nesťažoval sa. Umrel vo veku 37 rokov, na deň svätého Jána, apoštola a evanjelistu, ktorý mu bol patrónom.
Trpiteľ za vieru Ján Havlík je vzorom statočnosti a obetavosti. Zvlášť v dnešných časoch, poznačených konzumnou mentalitou, ľahostajnosťou a hodnotovým relativizmom, jeho životný príklad žiari ako jasná hviezda na temnom pozadí.
Dňa 9. júna 2013 sa vo farskom Kostole sv. Mikuláša v Skalici začal diecézny proces blahorečenia Jána Havlíka. Veríme, že sa v nebi u všemohúceho Boha prihovára za nás a celú našu vlasť.

Ján Maršálek
::
Literatúra:
Jozef Tomášik: Anjel v cele; Bratislava, Misijná spoločnosť sv. Vincenta de Paul, 2014
Viliam Judák: Boží priatelia; Trnava, Spolok svätého Vojtecha, 2016
::
Súvisiace články:
::
Váš názor nás zaujíma! Môžete ho vyjadriť formou komentára pod článkom. Ďakujeme.

3 komentáre:

  1. Anonymný13.2.18

    V sobotu 24. februára 2018 bude ukončená diecézna fáza blahorečenia v Ružinovskom kostole sv. Vincenta z Pauly Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný14.2.18

    Ľutujem Havlíka, nerozumne prežitý život.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný29.1.24

    Podziwiam Janka. Taki młody A taki charakter

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.