- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

27. mája 2018

Slovo na nedeľu (120)


Všetko odchádza na spoločné miesto; ako bolo všetko vzaté z prachu, tak sa všetko do prachu navracia.
(Kaz 3, 20)
Večný kolobeh nášho života: prach si a na prach sa obrátiš. Kazateľova múdrosť je nám dostatočne známa. Z čoho sme vzišli, po čase sa do toho istého vrátime. Rozdielny je iba časový úsek, ktorý tieto dva nezvratné momenty ohraničuje. Nikto z nás sa tomu nevyhne.
Hovorí sa, že smrť je to jediné, čo nikoho neminie. Mnohí hovoria – áno, toto je to, čo Boh prisúdil každému rovnako. Spravodlivosť, ktorá nám bola daná, a my nemôžeme nič na nej zmeniť. Ale našou úlohou nie je umárať sa a v strachu a v trápení z očakávania tejto udalosti.

Žime svoj život, aby sme si nemuseli napokon uvedomiť, že sme ho premárnili a nevyužili. Také konštatovanie je vždy veľmi bolestivé. Uvedomenie si premárneného života je najväčšia bolesť, ktorú sme schopní vnímať.
Pri bilancovaní svojich dní musíme dať na misku váh všetko, čo sme spravili. Aj dobré, aj zlé. Darmo si budeme klamať. Klamaním si iba pohoršíme a naša bolesť bude ešte väčšia. Bude nás bolieť duša. A bude sa silno ozývať naše svedomie. Pamäť môžeme stratiť, ale dušu ani svedomie nie. Tie sú ukotvené v nás. Nedajú sa od nás oddeliť. Čím skôr si to uvedomíme, tým lepšie.
Čisté svedomie a čistá duša otvára bránu, ktorou musíme prejsť k spáse. Je to veľmi ťažká úloha. Vyžaduje nesmierne veľa námahy, síl a odriekania. Kto však hovorí, že sa to nedá – ten klame! Žiaľ, oklame sám seba.
::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (119)
::
Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.