- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

17. júna 2018

Slovo na nedeľu (123)


On je kameň, ktorý ste vy, stavitelia, zavrhli, a on sa stal kameňom uholným.
(Sk 4, 11)
Vedieť rozpoznať dôležitosť úlohy, ktorú v sebe nesie každý z nás. Nie je to jednoduché. Ľudia z rôznych dôvodov nedokážu rozpoznať jedinečnosť. Obyčajne sa uspokoja so svojím prvotným, mnohokrát povrchným, vyhodnotením, ktoré býva dosť zavádzajúce, alebo úplne chybné.
Môže za to nevedomosť alebo neschopnosť rozlíšenia a vyhodnotenia všetkých znakov, ktoré niektorého jedinca sprevádzajú. Boja sa uznať to, čo presahuje ich možnosť vnímania. Nechcú prijať zmeny, ktoré narúšajú ich zažitý stereotyp, na ktorý boli rokmi zvyknutí. Takže sa nečudujme, že sa dopúšťajú množstva omylov.

Najväčší omyl, ktorého sme sa dopustili, bolo nerozpoznanie úlohy, ktorú na našej zemi uskutočnil Pán Ježiš Kristus. Jeho cestu poznáme. Vieme, aké skutky vykonal. Všetky sa vymedzovali voči tej skutočnosti, na ktorú boli vtedajší Izraeliti (a nielen oni) zvyknutí. Drvivú väčšinu nepresvedčil.
Nedokázali rozoznať Božstvo, ktoré v ňom bolo. Skončil na kríži. Dokonca ani Jeho zmŕtvychvstanie nebolo tým dôvodom, aby uznali úlohu, ktorú mal vykonať. Zatvrdilosť srdca bola taká veľká, že mnohí sami seba klamali, len aby nemuseli priznať svoj fatálny omyl!  Neboli schopní zmeniť svoje presvedčenie, držali sa svojho pôvodného – zlého – úsudku, lebo to nové popieralo zákony, na ktorých bol postavený ich dovtedajší život.
Presne to isté sa deje aj v súčasnosti. Koľkí z nás neveria v Ježiša Krista preto, lebo uznaním Jeho učenia by priznali, že ich doterajší život bol prázdny? Bez vnútorného obsahu, bez nádeje na spasenie. História nám však ukazuje, že hoci sa mnohí snažia meno Ježiš úplne vymazať z pamäti ľudstva, stáva sa pravý opak. Ježiš je „základ“, ktorý sa nedá zavrhnúť. Ani v minulosti. Ani dnes. Ani v budúcnosti!

::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (122)
::
Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.