- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1. júla 2018

Slovo na nedeľu (125)


V tomto všetkom Jób nezhrešil a nevyriekol proti Bohu nič neprístojné.
(Jób 1, 22)
Každý náš neúspech, zlyhanie alebo pocit krivdy zvaľujeme na Boha. Veľmi ľahko sa nám povie: Za toto všetko môže Boh. Ako to len mohol dopustiť?
Sme presvedčení, že Boh môže za všetko zlé, čo nás postihne. A za všetko dobré, čo sa nám v živote dostane, môžeme ďakovať iba sebe. Svojej usilovnosti, šikovnosti a šťastiu. V tomto prípade na Boha zabúdame a vyzdvihujeme iba svoje vlastné pričinenie. Také naše počínanie je veľmi krátkozraké, povrchné. A hlavne nesprávne. Zvykli sme si, že na Boha ponadávame v ťažších chvíľach a v tých lepších zabudneme Bohu poďakovať.

Príbeh Jóba je všeobecne známy. Prišiel o všetko, zažil nekonečné strádanie a muky. Bol opustený, chorý, s boľavými ranami na tele aj na duši. Mohli sme teda očakávať, že za túto ťažkú životnú situáciu bude obviňovať Boha. Nič také sa nestalo. Jób statočne znášal všetky príkoria a na Pánovu adresu nevyriekol jedno jediné zlé slovo. Boha z ničoho neobvinil. Nenadával. Nepreklínal. Mnohí by napísali – statočne znášal svoj údel. Iní by mu možno povedali: Vidíš, Boh ťa opustil! Zabudni aj ty na neho! Nič také sa neudialo. Jób neustále vzdával vďaku Bohu a velebil jeho slávu.
Berme si príklad od tohto statočného muža. Dokážme svoje utrpenie znášať a Boha z ničoho neobviňovať. Naozaj, Boh chce iba naše dobro. To, že aj my musíme niečo Bohu obetovať, je  samozrejmé. Nie každý to však chápe! Nie každý to dokáže – pre svoju spásu – urobiť!

::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (124)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.