- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

4. septembra 2018

Nepľujme na históriu a tradície


Vlado Gregor
Na jednej strane nepochybujem o tom, že Boh je konkrétny, osobný a milosrdný. Tak sa nám zjavil v Ježišovi a je čudné a podivuhodné, ako málo ľudí je schopných to pochopiť. Je to asi dané tým, že, na druhej strane, akákoľvek organizácia musí mať aj abstraktné, zovšeobecňujúce a neosobné zákony a pravidlá. Ako sa hovorovo povie, „padni, komu padni“.
Ježiš chápe ľudí a hovorí o nekonečnej potrebe odpúšťať, ale zároveň zdôrazňuje úctu k Zákonu a jeho predstaviteľom. Upozorňuje na to, že máme počúvať duchovných reprezentantov národa, ale nekonať podľa ich skutkov, lebo hovoria a nekonajú. Nedajú sa tieto výstražné slová aplikovať aj na súčasnosť?

Patrí k ľudským zvykom iných kategorizovať a posudzovať, aj jednotlivcov, aj skupiny, viery a národy. Ale dobro a zlo je vo všetkých týchto kategóriách pestro pomiešané. Nemôžem si namýšľať, že zavediem nejaký gregorizmus a inštalujem gregorovskú cirkev, ktorá bude kvalitatívne iná ako všetky ostatné! Pretože ľudia sú takí, akí sú – a vo všetkých národoch a skupinách sa nájdu aj dobrí a veselí ľudia, aj riadne hovädá, ak to chcem vyjadriť jemne a spisovne.
Ilustračná snímka: PriestorNet
Je totiž teraz tendencia tvrdiť, že Západ a kresťanstvo sú zlé a Východ a pohanstvo sú o hodne lepšie, alebo že Briti a Francúzi sú násilnícki kolonialisti a my Slovania sme tí tradičnejší a lepší. Pozrime sa však lepšie na tie brvná vo vlastných očiach! Koľko násilia a hlúposti je vo vzťahoch medzi Srbmi a Chorvátmi, Poliakmi a Rusmi! Ani medzi Čechmi a Slovákmi to nebolo za tých sto rokov vždy ružové, priezračné a nevinné.
V každej skupine, národe či organizácii teda nájdeme klady i zápory, ináč by sa neudržali ani minútku. Západ je možno chladnejší a formálnejší, ale poriadok a aspoň základná úcta k individualite tam fungujú lepšie ako u nás a ešte ďalej na východ. Jeden môj rusínsky kamarát si povzdychol, že čím ďalej na východ, tým sú ľudia väčší hulváti... Je teda pre všetkých výhodné naučiť sa niečomu od tých iných a vážiť si to.
Ak nadávame len na západné kresťanstvo, uvedomme si láskavo, že hoci má veľké chyby a konkrétne nedostatky, v žiadnom regióne zemegule to zatiaľ nefunguje lepšie ako v oblasti poznamenanej tou „zdegenerovanou a prehnitou“ západnou civilizáciou.
Celou touto, možno príliš všeobecnou, úvahou chcem povedať, že bez vzájomnej úcty a schopnosti odpustenia civilizácie nefungujú a rúcajú sa, že čínske metódy mučenia sú omnoho rafinovanejšie a krutejšie, než boli inkvizičné, že Japonci sa vo vojne nesprávali o nič humánnejšie ako nacisti a že východné tradície typu harakiri, kamikadze a aziatskej kastovníckej hierarchie nie sú ľudskejšie, milosrdnejšie, vzdelanejšie a perspektívnejšie ako tradície hanobenej a podceňovanej európskej a kresťanskej civilizácie.
Vážme si teda svoje hodnoty a nepľujme na našu históriu a tradície. Pretože len tak môžeme mať úctu k iným a pochopenie pre iných, takých istých ľudí ako sme my, aj keď podliehajúcich odlišným tradíciám a zákonom. Ježiš nemá rád pýchu a preceňovanie sa, ale už vôbec nie sebapodceňovanie, relativizovanie, nekoncepčnosť a zúfalstvo. Verme teda, že skutočne nám „vybavil a zariadil“ toho Potešiteľa, Ducha Pravdy, ktorý nás v priebehu celých tragikomických ľudských dejín postupne naučí všetkej pravde.
KAJAJME SA A VERME EVANJELIU!

Vlado Gregor
::
Rozhovor s autorom: Ježišov odkaz pretrvá
::
Váš názor nás zaujíma! Môžete ho vyjadriť formou komentára pod článkom. Ďakujeme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.