- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

30. septembra 2018

Slovo na nedeľu (138)


Všetko, čo chcete, aby ľudia robili vám, robte aj vy im.
(Mt 7, 12)
Sme rôzni. Ale veľmi veľa vecí, vlastností a záujmov nás spája. Všetci chceme, aby sme sa mali dobre, so zreteľom na naše ľudské vzťahy. Túžime, aby okolo nás boli len takí ľudia, ktorí sú dobrí, ktorí nám nijako neublížia. Ani fyzicky, ani duševne. Snažíme sa vyhľadávať takých priateľov a také miesta, kde sa budeme cítiť bezpečne. Kde sa môžeme na niekoho spoľahnúť. Kde vieme, že nám druhí pomôžu, poradia, povzbudia. Jednoducho – očakávame iba to najlepšie, čo nám bude spríjemňovať náš život.
Uvedomme si, že takéto podmienky si musíme zaslúžiť. Áno, ak chceme, aby sme sa mali „dobre“, musíme aj my byť dobrými.

Ak očakávam pomoc, sám musím byť nápomocný. Ak chcem radosť, musím okolo seba šíriť dobrú náladu... Je to naozaj veľmi jednoduché: ak chcem, aby niečo robili ľudia mne, musím to urobiť aj ja im. Veľmi jednoduchá rovnica. Na jednej strane sú moje túžby a požiadavky, na druhej sú moje vklady, všetky skutky, ktoré robím ja.
Ak chceme, aby bola rovnováha, ani jedna strana nesmie ponúknuť menej. Samozrejme, ak ponúknem viac a viac, rovnováha sa nenaruší. Iba dostane nový a krajší rozmer. Budem uctievaným a dobrým človekom. Ako sa píše v Písme!

::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (137)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.