- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2. decembra 2018

Slovo na nedeľu (146)


Kto má uši na počúvanie, nech počúva.
(Mk 7, 16)
Každý z nás má niekoľko zmyslov. Využíva ich vo svojom živote. Zlepšujú nám kvalitu života. Skutočne, neviem si dobre predstaviť, čo by som robil, keby som stratil zrak... Bola by to pre mňa obrovská strata a radšej ani na to nemyslím. Preto si oči chránim, chcem, aby mi vydržali čo najdlhšie, nakoľko každý deň čítam, píšem...
A podobne je to aj s využitím ďalších zmyslov. Veľmi dôležitým zmyslom je aj sluch. Predstavte si, že by ste v nejakom momente prestali počuť. Boli by sme ponorení do absolútneho ticha. Nič, žiadne hlasy, zvuky. Nijaký spev vtákov, džavot detí, slová našich blízkych... Nič. Iba ticho.

Možno budete namietať, že kriku je v dnešnom svete priveľa a ticho nám neuškodí. Skôr pomôže. Možno. Ale iba na krátky čas. Túžime sa ponoriť do ticha, ale túžime aj počúvať. Aj Pán Ježiš nám hovorí – keď máš uši, počúvaj. Pretože vedieť počúvať je mimoriadne dôležité. Počúvaním môžeme obohatiť svoju myseľ o množstvo nových poznatkov. Dozvieme sa nové a zaujímavé  skutočnosti.
Je veľká škoda, že hoci máme uši, často sme hluchí. Nepočujeme, lebo nechceme počuť. Chceme byť uzavretí v našom mikrosvete a o nič sa nezaujímať. Pretože by nás to mohlo vyrušiť z nášho sebauspokojenia. Chceme byť hluchí a nechceme počuť slová našich najbližších, ktorí možno prosia o pomoc. Nechceme počuť slová našich detí, ktoré sa nemajú komu zdôveriť, vyžalovať.
Nebuďme hluchí! Majme otvorené uši a počúvajme. Snažme sa v tom ohlušujúcom kriku našej civilizácie zachytiť hlas človeka, ktorý je sám a prosí o pomoc. Počúvajme a budeme vypočutí! Nezapchávajme si uši, snažme sa ich využiť naplno. Môže sa stať, že neskôr budeme chcieť niečo (niekoho) počuť, ale už nebudeme môcť...

::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (145)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.