- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

25. marca 2019

Kritickým okom


ZÁPISNÍK –  12/2019
Liberalizmus narúša hierarchické usporiadanie sveta. Hovorí ľuďom, že môžu žiť ako chcú, že v oblasti morálky vlastne niet žiadnych všeobecne platných pravidiel. To iba zdanlivo vedie k šťastiu a slobode, v skutočnosti sa kýžené šťastie stráca v nespokojnosti, narušených vzťahoch, rozbitých rodinách a sloboda dostáva trpkú príchuť čohosi nezdravého.
::
Osobitným problémom súčasnosti je degradácia jazyka a jeho zneužívanie na politické a zištné ciele. Namiesto úcty a úsilia o pekné a presné vyjadrovanie vidíme ľahostajnosť, otupenosť, stratu zmyslu pre veci vyššie a hlbšie. Slovo akoby strácalo význam, znevažuje sa nesprávnym používaním, prekrucovaním, klamlivými novotvarmi. Takzvaná politická korektnosť pácha aj v tejto oblasti veľké škody.

::
Je zaujímavé (a zároveň tristné) pozorovať, ako mediálny priestor ovládla jedna názorová skupina. Všetci majú plné ústa liberálnej demokracie, rečnia o slobode a pluralite... Ale kde je tá pluralita? Kde je vyváženosť? Nehovoria všetky veľké noviny, rádiá a televízie v podstate to isté?
::
V krajine zázrakov: Niekoľko týždňov pred voľbami sa odniekiaľ vynorila postava. Hovorila čosi o slušnosti a boji proti zlu. Chválili ju masmédiá, chválili ju osvietení komentátori, sektárski kazatelia v nej zbadali akúsi spirituálnu silu a nádej. Stala sa hviezdou. Prieskumy verejnej mienky ukazovali, že je najlepšia. A ľud zrazu prišiel na to, že ju chce mať v najvyššej funkcii... Zázraky sa dejú!
::
Teodor Križka v úvodníku nového čísla Kultúry (č. 6/2019) okrem iného píše: „Slovensko čaká v budúcom období ťažká skúška. Buď sa spamätá, ako sa to darí Maďarom, Talianom či Poliakom, alebo sa postupne a pod sofistikovaným tlakom premení na konzumnú masu bez tradícií, bez dedičstva v regióne s geografickým názvom Slovensko.“

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci: ZÁPISNÍK – 11/2019
::
Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

1 komentár:

  1. Anonymný25.3.19

    Ešte že niekto ešte dokáže v tomto chaose povedať pravdu a nazývať veci pravými menami. Vďaka ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.