- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

7. júna 2019

Matovičov úspešný volebný šot

Titulná strana časopisu Kultúra
s kresbou Andreja Mišanka

Predseda OĽANO sa veľkoryso zriekol svojho miesta na kandidátke do europarlamentu v prospech Róma Petra Polláka. Nakoľko si však nebol istý, či toto gesto, aj keď široko medializované, bude stačiť na zvolenie, na Facebooku si odvysielal ešte jeden volebný šot priamo v deň volieb 25. mája 2019. Moratórium hore-dole. 
Ako kresťan katolík zneužil prvé sväté prijímanie v Bazilike sv. Mikuláša vo svojej rodnej Trnave, na ktorom bol aj osobne prítomný – aj so svojím bratancom Jozefom Viskupičom, predsedom Trnavského samosprávneho kraja, ktorého syn bol tiež vo volebnú sobotu na prvom svätom prijímaní. V poriadku, veď tak to má v katolíckych rodinách byť.

Problém je v tom, že pán Matovič svojím volebným šotom vyvolal dojem, že Trnava je rasistické mesto. Toto nech nám nepodsúva, to iste nie je pravda. Totiž, hovorí sa, že v Slovenskom Ríme je každý s každým rodina, a tak sa človek ťažko ubráni podozreniu, či to všetko nebolo vopred pripravené.
Kto všetci boli tí rodičia, ktorí si „neželali, aby rómske dievča sedelo pred oltárom v lavici s ostatnými“ (napísal Nový čas online a potom aj v papierovom vydaní), sa nemáme možnosť dozvedieť, lebo platí norma GDPR. Takže poistené to bolo z každej strany. Stanovisko k „incidentu“ vydala aj Farnosť sv. Mikuláša, ktoré potvrdila aj Tlačová kancelária KBS. Sapienti sat. Prípadu sa venovali viaceré médiá, aj Hlavné správy.
Túto noticku k volebnému šotu Igora Matoviča som napísal aj preto, lebo vo svojom príhovore spomína aj mňa, „že Hrubý kostol v Trnave je známy tým, že v ňom pôsobil pán farár Košiar“. A ja som si doteraz myslel, že Bazilika sv. Mikuláša v Trnave je známa najmä vďaka zázračnému obrazu Panny Márie. Ale nebudem pánovi Matovičovi brániť, ak mi dá urobiť niekde na fasádu malú tabuľku, že som pôsobil v tomto kostole. Jeho bratanec z titulu svojej funkcie to iste vybaví s pamiatkovým úradom. Spomenul tiež „Kotlebovu fašistickú stranu“, ktorú najvyšší súd za takú 29. apríla 2019 neuznal a nezrušil...
Na nemiestne používanie slova fašizmus ako nadávky (nielen zo strany Igora Matoviča) som pána poslanca a predsedu OĽANO upozornil spolu s písomnou gratuláciou 8. marca 2016, hneď po voľbách. Ako prílohu som mu vtedy poslal prednášku Prof. Giovanniho Cantoniho, ktorá bola v slovenčine viackrát publikovaná, naposledy v Kultúre v marci 2016 (kultura-fb.sk; dielnasj.blogspot.com).
O, tempora, o mores.

Ján Košiar
::
Odporúčané:
::
Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

4 komentáre:

  1. Kto chce psa biť, palicu si nájde. Nepriatelia Cirkvi radi využijú každú príležitosť – zodvihnú palicu a bijú hlava-nehlava, bez ohľadu na pravdu a spravodlivosť. Pod rúškom humanizmu a ochrany ľudských práv ubližujú – ako v uplynulých dňoch v prípade tejto kauzy údajnej diskriminácie jedného prvoprijímajúceho dieťaťa v Trnave.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný7.6.19

    Kedysi sme vedeli, od koho dostávame kopance. Socializmus sa s protináboženským bojom netajil, mal ho vo svojom programe, poznali sme funkcionárov a ideológov režimu i tých, ktorí nás sledovali v kostoloch či pred nimi, na púťach, sliedili a špehovali nás. Dnes sa situácia zmenila len formálne. ´Protináboženský boj sa zintenzívnil, nabral nové formy a prebieha v skrytosti a zákerne. Aj ten pán, ktorý pred dvoma týždňami ešte rozpútal scénu proti Cirkvi, ako som sa dozvedel v dnešných správach zakladá stranu pre odvážnych kresťanov. Zdá sa to schizofrenické, ale myslím, že je to oveľa tragickejšie. Ale nestrácam nádej, pretože v nedeľu sú Turíce a kde je Duch sv. všetko rastie a ožíva ale kde nie je tam je skaza a spúšť. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prečítal som si i ja správu o tom, že Igor Matovič zakladá hnutie, resp. platformu „obyčajných, odvážnych, nedokonalých kresťanov“...
      Je to šašovstvo: bláznivé aj škodlivé.

      Odstrániť
  3. Anonymný8.6.19

    Z iného súdka...Prečo by mal Fico odísť? Len preto, že si neželá aby sem, vkročila noha iného vojaka, vrátane USA a NATO. Nie je na to dôvod. To by sme už boli všetci takí debili, že strana toho neschopáka a podvodníka Kisku, ktorá má udajne tretie miesto v hodnotení agentúr a ešte ani neexistuje...Zasa môžeme očakávať prúd naskenovaných peňazí spoza hraníc, aby sa dostali tí vagabundi k moci? Je to na posmech!!! Že by Slováci zopakovali tú istú debilnú chybu a postavili tohto západného agenta vo voľbách do čela, ako tomu bolo v prípade prezidenta. Kradlo sa za každej vlády, ale SMER nám dal aspoň odrobinky, z toho politického hranta (válova) politických nenažrancov. Sulík, Maťovič a spol. tí nám ešte aj strechu nad hlavou sprivatizujú a tomu koktavému Brblavému už chýba len Kaník a ich niekdajšie sociálna reforma, keď poslali mnohých invalidov za pol roka na druhý svet. To už ozaj nie sme svojprávni, alebo sme sklerotici, keď sa pár rokov do zadu nepamätáme a nevieme sa obzrieť späť? milan kupecký

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.